Pavle Grbović pojašnjava za Danas sa kim tačno ne žele više na izbore: Šta je bio problem sa koalicijom u Novom Sadu? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Lider Pokreta slobodnih Građana Pavle Grbović kaže za Danas da se na prethodnim izborima pokazalo da nastupanje u okviru „nelogičnih koalicija“, poput one u Novom Sadu nije donelo rezultate, usled čega više neće izlaziti na izbore u takvim formatima.

Pokret slobodnih građana izdao je danas saopštenje na kom su sumirani zaključci jučerašnje sednice predstavništva ove stranke.

Osim imenovanja novih poverenika za Novi Sad, Suboticu, Sombor, Sentu, Srbobran, Zrenjanin, Pančevo, Gornji Milanovac i Čačak i zakazivanja izborne skupštine Gradskog odbora Novi Sad za 29. jun, iz PSG su saopštili da će na svim budućim izborima na svim nivoima insistirati na tome da njihovi partneri budu isključivo organizacije s kojima dele politiku i vrednosti, kako bi izbegli pravljenje nelogičnih koalicija koje dovode do lošijih rezultata.

– Na ovim izborima se pokazalo da nelogične koalicije poput one u Novom Sadu ne daju rezultat. Nažalost nije stvorena referendumska atmosfera već je ta koalicija služila pranju biografije dojučerašnjih članova “komunalne koalicije” što građani definitivno nisu nagradili – kaže Grbović.

On ističe da je politika Pokreta slobodnih građana jasna i da su spremni da učestvuju u svim integrativnim procesima, ali i da se suprotstavimo svim destruktivnim procesima i idejama.

– Politika Pokreta slobodnih građana je jasna, zalažemo se za građansku, evropsku i sekularnu Srbiju, smatramo da je mir u regionu naš najveći interes i spremni smo da učestvujemo u svim integrativnim i da se suprotstavimo svim destruktivnim procesima i idejama – navodi.

Grbović kaže da PSG neće biti spreman da „skriva“ svoju politiku i stavove radi koalicije i „kako ne bi naštetili osećanjima antievropskih partija“.

Podsećamo da je PSG na lokalnim izborima u Novom Sadu nastupao u okviru koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“, koju su činile koalicija NADA (Novi DSS i POKS), Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret za preokret, pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani.

POKS je u Novom Sadu dugo godina bio na vlasti sa naprednjacima, a predstavnici ove stranke u koaliciji su bili i kao članovi SPO-a iz kog je POKS i nastao. Na vlasti sa SNS-om u Novom Sadu bila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a tadašnji predsednik LSV-a Nenad Čanak ovu koaliciju nazivao je i naziva „komunalnom koalicijom“.

Manje konkretan bio je potpredsednik PSG Aris Movsesijan koji obrazložio da je u pitnju jedna isključivo politička odluka ističući da je Pokret slobodnih građana prpoevropska, liberalna stranka i da će ubuduće shodno tome donositi odluke.

– Nama je važno da naša politika bude u prvom planu, te nećeno sklapati koalicije u kojima to nije slučaj – pojasnio je Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari