Pavlović (NS): Graditi naselje a ne muzej 1foto: Printscreen/Facebook/Narodna stranka

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je da vlast planira da u naredne dve godine iz gradskog budžeta potroši 44 miliona evra za rekonstrukciju zgrade u Resavskoj ulici, u kojoj će biti smešten Muzej Beograda, a da bi za taj novac moglo da bude izgrađeno novo naselje od 44.000 kvadrata stambenog prostora.

On je televizi Novoj S rekao da bi Predlog gradskog budžeta Beograda za 2023. godinu trebalo da bude optužnica tužioca za borbu protiv korupcije protiv ljudi koji su predložili ovakav budžet, jer se u njemu planira odlivanje novca građana na velike koruptivne poslove poput zgrade u Resavskoj, izgradnje linijskog parka i metroa.

Pavlović je istakao da cene tih projekata jasno ukazuju da reč o koruptivnim poslovima, jer koštaju po dva ili tri puta više u poređenju sa realnom tržišnom vrednosti izvođenja tih radova.

„U poslednjih 20 godina, nažalost, niko nije odgovarao za nenamensko trošenje novca iz gradskog budžeta“, kazao je Pavlović.

Dodao je da predloženi gradski budžet „nije finansijski ostvariv“, jer su projektovani prihodi od 172 milijarde dinara, a rashodi od oko 188 milijardi dinara.

„Vlast, dakle, predviđa budžetski deficit od 12,5 milijardi, a završni računi za 2019. godinu, 2020. godinu i 2021. godinu pokazuju da ostvareni prihodi nisu veći od 132 milijarde dinara“, naglasio je Pavlović.

Kako je napomenuo, u 2022. godini u budžetu je bilo predviđeno 144 milijarde prihoda, a 30. septembra je bio ostvaren prihod od svega 101 milijarde dinara.

Pavlović je naveo da su rashodi i izdaci za nabavku finansijske i nefinansijske imovine i otplatu glavnice duga projektovani na 188 milijardi, a da grad sigurno neće prihodovati više od 132 milijarde, pa će „nepokrivena rupa u budžetu biti veća od 50 milijardi dinara“.

„Zbog toga će najverovatnije u prvom kvartalu 2023. godine biti neophodan rebalans budžeta i grad će se dodatno zadužiti, odnosno natovariće građanima na leđa još veći dug“, rekao je on.

Poručio je da Narodna stranka „radi kao da će gradski izbori sutra biti raspisani“, ali da nema racionalnog razloga na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti kada će oni i biti raspisani, jer ni odbornici vladajuće koalicije „nemaju pojma kada će biti izbori, jer sve zavisi od volje predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari