Pavlović: Sporazum sa SAD ima veliku političku težinu, ali nije pravno obavezujući 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Ako pratimo praksu Ustavnog suda Republike Srbije, konkretno njegov stav prema Briselskom sporazumu, sporazum zaključen u Beloj kući je politički sporazum, a ne međunarodni, kaže za Danas, profesor Fakulteta političkih nauka, Dejan Pavlović.

Kako je objasnio Pavlović, treba da imamo u vidu da su subjekti međunarodnog prava jedino države i međunarodne organizacije, pa je problematičan subjektivitet gospodina Hotija da zaključi pravno obavezujući sporazum, jer Republika Srbija faktičku tvorevinu pod imenom Kosovo ne priznaje.

– Legitimni predstavnik RS preuzeo je u ime i za račun Republike Srbije obavezu na međunarodnom planu da će nešto činiti i od pojedinih činjenja se uzdržavati. Važno je naglasiti da Republika Srbija ima jasan postupak potvrđivanja međunarodnih ugovora (Zakon o potrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora), kojim se obaveze preuzete na međunarodnom planu prevode u obaveze unutrašnjeg prava, kaže Pavlović.

On je napomenuo da je tu je ključna uloga Narodne skupštine i podsetio da ni SAD nikad nisu bile članica Lige naroda, iako je predsednik Vudro Vilson dao svoj pristanak za članstvo u Versaju. Kako je istakao, Vilson nikada nije dobio pristanak Kongresa.

– Dakle, potpisani dokument je politički sporazum između RS i Kosova, sa SAD kao garantom poštovanja datih obećanja. Ima veliku političku težinu, ali ne stvara i međunarodnopravnu obevezu. Ovaj sporazum ne može biti osnov donošenja pravno validnih podzakonskih akata u poretku Republike Srbije, pa bi Ustavni sud RS bio u obavezi da poništi svaku uredbu kojom bi se izvršavale obeveze koje je preuzeo Predsednik RS ovom prilikom, zaključio je profesor Pavlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na osnovu uvida Danasa u potpisane dokumente, jedan dokument je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, sličan je potpisao premijer Kosova Avdulah Hoti, dok je američki predsednik Donald Tramp svakoj strani potpisao pismo podrške.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Beloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari