Pavlović: Sporazum sa SAD ima veliku političku težinu, ali nije pravno obavezujući

Ostavite komentar


  1. Dragi predsednice, za one koji ne razumeju. Bileteralni sporazuni se prave izmedju dve priznate drzave. Tackom u diverifikaciji energije ste zabili noz u ledja Rusiji. Tackom o 5g tehnologiji ste zabili noz u ledja Kini. Samim odlaskom pred Teampa i preselenjem Ambasade u Jerusalim ste zabili noz u ledja Eu. Osudili ste Hamas i okrenuli ledja Palestini koja se bori za svoju teritoriju kao mi za Kosovo. Ovo je ja mislim najveci poraz Srpske politike u istoriji Srbije a mi ga po obicaju predstavljamo kao pobedu. Nisam bio ni anti ni pro Vucic. Ali sada vam zaista zelim sve najgore.

    1. Preseljenje Ambasade u Jerusalem protivno je Rezoluciji o Jerusalemu. Znaci, mi se verno pozivamo na Rezoluciju 1244, a pogaziti ce mo Rezoluciju o Jerusalemu.
      Uostalom, sve je jasno. Vucic bi da Kosovo dobije potpunu nezavisnost, ali ako moze ikako da to odradi neko drugi umesto njega; npr. Izrael.

    2. Sve to što si naveo je beznačajno u odnosu na evroatlantske integracije Srbije, a naročito približavanju Americi, i oslobadjanja od ruske šape koja nas radi svojih interesa unazadjuje već 100 i više godina.
      Približavanjem Americi će se postepeno stvarati uslovi za gašenje ekosistema koji proizvodi Vučiće i slične, i endemsku korupciju kojoj je srbadija najsklonija u Evropi.

  2. Ma nije moguće! Pavlović verovatno želi da teoriji medjunarodnog prava da svoj skromni dopronos. Uzgred, svaki medjunarodni sporazum je politički.

    1. Sva je prilika da Tramp nije zaboravio Vučiću novac koji je davao Klintonu u predizbornoj kampanji.
      Katastrofa.
      A tek Hezbolah…

    2. Nihe Izrael priznao takozvano „Kosova“ jer ta nakaza nije priznata od domicilne države Srbije.

      1. u postojecim, punim granicama. Zato je Srpska lista u vladi Kosova vec 4 godine (u 3 vlade uzastopno)

    3. Ovo je jezivo. Vucic je prešutio novu izdaju Srbiju-Pa Izrael priznaje Kosovo! A on, u znak zahvalnosti Otvara im u Jerusalemu ambasadu!? Sta jeli on stvarno zdrav? Ili smo mi toliko ludi? I SANU suti? Svi sutimo ko budale?????

  3. tri strane su, svaka za sebe, potpisale „sporazum“ sa samim sobom. Ni politicke, ni pravne tezine nema nijedan gram. Nula. Duplo golo. Odnosno – triplo golo

    1. Jedino što nije golo je de fakto to što je Izrael priznao Kosovo kao nezavisnu državu. Posle Izraela nijedna država neće više da povuče priznanje. Tu se naš Precednik upecao kao som na bućkalo…

      1. mi smo ucinili ogromnu uslugu Izraelu, a oni zauzvrat priznaju Kosovo. Mozda je to i bio nas cilj, da pomognemo

      1. Vučić nema ustavna ovlašćenja da pregovara i bilo šta potpisuje, i to bez ikakve usvojene platforme institucija države Srbije.

      2. Jeste vučića izglasao narod , ali u ustavu piše da on nema nadležnosti da potpisuje ovakva akta. Pročitajte koja su ustavna ovlašćenja predsednika države Srbistan.

  4. Samo potvrda da smo kolonija, i u vazalnom odnosu, sto je i Kosovo iako misle’ da su nesto postigli.
    Ovakvo stanje odgovara Americi, jer njihove firme zaradjuju na Kosovu koriste sirovine, sta ce njima mir, razvoj i kompromis.Ovakvo stanje na Balkanu odgovara svim silama, sto vise problema to vise zarade za kolonizatore.

    1. Broć! Iliti; Dobro promućkaj i prospi!
      Džava bam je opljačkana, narod većinom u rasejanju! Još koju godinu uz pomoć bele kuge među srbima, tzv. nacionalne manjine će postati kvalifikovana većina i pronenuće ustavni poredak i ime države! Tad će Srbija umreti,nestati sa luca zemlje, kao da je nikad nije ni bilo! Sve zahvaljujući naivnosti, podkupljivosti, nesposobnosti i nemaru za državotvornost srpskog naroda od 1924 godine do današnjh dana.

  5. „Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Vašingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD.“ (Danas 04.09.2020.)

  6. Srbija je postala prva zemlja iz Evrope, a treca u svetu posle SAD i Gvantemale koja je protivno medjunarodnim zakonima premestila ambasadu u Jerusalim

  7. Prijateljski nam Izrael priznaje Kosovo kao nezavisnu drzavu a mi zabadamo niz u srce palestincima.Kao prva Evropska država šalimo ambasadu u Jerusalim da bi se dogovorili Izraelcima?Ko je ovde magarac

  8. Mizanscen ovog jadnog događaja kazuje više od svih dubokoumnih tolkovanja. Tramp sedi u sredini iza velikog, dubokorezom urašenog stola od skupocenog drveta. Sedi u skupocenoj i ogromnoj fotelji. Car imperije. Levo i desno od njega ovi naši jadni poklisari. Ispred njih majušni daktilografski astalčići na tanušnimm krhim nogarama. Sede na stoličicama čiji se nasloni iza njih i ne vide. Tramp prvo pokazujre da mu je dosadno dok njegovi dvorjani blebeću stereotipne izjave namenjene beznačajnim šefčićima još beznačajnijih državuljaka. Onda im se obraća iz poluokreta (asocijacija na poluzagrljaj brata Sija) ne gledajući ih s nekakvim baš uvažavanjem. Onda ovi naši promrljaju neke submisivne kobajagi pošalice uz usiljeno „hahaha“ imperatorove svite koja stoji, mal’ne, u stavu „mirno“.
    onda naši potpisuju nekakve papire u kožnim fasciklama. Onda onaj naš daje izjavu za javnost (bez prisustva domaćina – tol’ko ga zarezuje domaćin) u nekom ćošku. Hvališe se. oko njega tri njegova čauša, jedan se smeška usiljeno, jedan dahće egzaltirano, a jedan nekako smrknut. Ovaj naš se pohvalio i velikim uspehom njegove međunarodne politike – imperator mu poklonio penkalo kojim je potpisivao one ‘artije. I to penkalo koje nikome nikada nije dao. Uh! Nekako usput – američki kapital zainteresovan za investiranje u kontekstu srpsko-albanskih prostora. Kolonizacija se nastavlja!?!
    Uzmem još da pogledam (hvala net-u) slike sa posete Tita SAD-u 1971 (da ne pominjemo druge posete diljem sveta). Sedi Tito sa Niksonom u Ovalnom kabinetu. Obojica zavaljeni, onako komotno, u jednakim foteljama, jedan pored drugog. Tito ležerno uzima svoj tompus i pripaljuje ga. Nikson, onako, malo zabezeknut, ali ne gunđa.
    Nije mi do Tita. Bilo pa prošlo. Ali me sramota kad vidim (a poduže živim i pamtim) koliko smo bedno propali (kao mu*a kroz pocepane gaće), kako nas belosvetski imperatori gledaju s visine, kao beznačajni mravinjak. Kako nam naređuju gde ćemo da posadimo našu ambasadu trećoj zemlji…
    EeEe Vučiću, Milan Obrenović ljubio papuču padišahu pa napravio kakvu-takvu državu, a ti (zajedno sa takvima kao što si ti sa područja cele Jugoslavije) od gotove države (koju je, naravno, trebalo unaprediti) napravio vigvam u ograđenom rezervatu. Džeronimo se, barem, borio…

    1. Pa šta? Opet će za sve loše biti krivi Đilas i žuti lopovi, a domaći teletabisi će to ‘ladno progutati. Opet!

  9. ovaj srpski vezir je ovo sve podpisao, samo da mu se produzi vreme trajanja takoreci vladanja. kao da on razmislja o bilo kakvim posledicama po srbiju i gradjane!

  10. Gospodine profesore tu se ne radi ni o kakvom sporazumu, već je reč o pravnoj i logičkoj sprdnji i lakrdiji. Po definiciji sporazum je ugovor o saradnji u nekoj oblasti sklopljen između dve ili više strana. Sa kim je Srbija juče u Vašingtonu sklopila sporazum? Vučić kaže sa SAD. Ako je tako gde je na dokumentu pored Vučićevog Trampov potpis? Grenel kaže da su sporazum sklopili Srbija i „Kosovo“. Ako je tako gde je na dokumentu pored Vučićevog potpisa Hotijev potpis? U životu sam video, a i sam potpisao bezbroj ugovora, sporazuma i protokola, ali nikada nisam video, niti od bilo koga čuo da postoji sporazum potpisan samo od jedne strane. Drugo, sa stanovišta međunarodnog prava AV jeste u Vašingtonu bio legitimni predstavnik RS, ali sa stanovišta unutrašnjeg prava (Ustava i zakona RS) AV apsolutno nije imao nikakva prava da u ime i za račun Republike Srbije preuzima bilo koju obavezu na međunarodnom planu (Po članu 123 Ustava RS unutrašnju i spoljnju politiku RS utvršuje i vodi Valada)..

  11. Preseljavanje Ambasade R . Srbije u Jerusalim je kardinalna greska koja nas udaljuje od EU posto EU ni ne pomislja na takav potez ( iz raznih razloga ) na koji je Aca “ sibicar “ pristao jos u pripremama posete a koji ce doneti velike “ neprijatnosti “ gradjanima R. Srbije . . . i da vas podsetim da Hamas i Hezbolah ( zakleti neprijatelji Izraela i priznavanja Jerusalima kao prestonice ) sa ostalim pro Iranskim “ teroristickim “ organizacijama imaju dosta “ prijatelja “ u naseb bliskom komsiluku pa mogucnost njihovog dolaska u “ goste “ nije iskljucena ( ali tu je bata Gasic i Nebojsa iz Bg -a ako ostanu u buducoj novoj Vladi ) . . . em propada i svercovanje oruzja tajkunima i finansijerima $n$ – a u Saudijsku Arabija ( odlican kupac koji placa u “ cash – u “ i veliki potrosac ) koja isto ne priznaje drzavu Izrael pa ni Jerusalim kao prestonicu kao sto namerava da uradi R . Srbija buducim preseljavanjem ambasade iz administrativne prestonice Tel Aviv – a u duhovno vecnu prestonicu Jevrejskog naroda ali i Palestinskog naroda . . .

  12. Sadrzaj objašnjenja gospodina Pavlovića ima otprilike istu tezinu kao i sporazum potpisan u Vašingtonu. Dva slična papira potpisana jednostrano i jedna zahvalnica na tome. Nisam pratio šta Foks priča o tome i kako spinuje spoljno-politički uspeh trenutnog predsednika, ali ovo je je napravljeno za predizbornu upotrebu. Ne znam kakav je Hoti ali ova druga dvojica su klasični politikanti sa izraženim instukntom za moć… Oni su se videli i slikali.

  13. Pametni ljudi su u komentarima vec napisali ono bitno, pa bih malo o detaljima koji su mi upali u oko. Trump sjedi za masivnim stolom. Sjedi na masivnoj stolici. Slikan je tako da izgleda kao da ima velike zlatne epolete na ramenima. Iza njega americka zastava i gomila „saradnika“.
    Pored njega dvije skolske klupice, u svakoj sjedi jedan djak. Ovaj na lijevoj strani je upravo sjeo. Prije toga je digao dva prsta i tacno odgovorio na pitanje uciteljice.

  14. I ovaj je profesor. Kaže da ako skupština ne prizna sporazum on ne važi. Ovaj mora da je pao sa Marsa, poslanici skupštine glasaju na zvoncei svi su u skupštini zahvaljujući dobroj volji Vučića. Izglsaće i da je sneg zelen ako im Vučić naredi a ne neki sporazum koji je njihov Vučić potpisao.

  15. U pravu je. Nije to medjunarodni sporazum, već medjudržavni, odnosno
    bilateralni, a takvi su i politički i obavezujući. Kako jedan profesor može da izvali nešto sasvim suprotno i netačno, odnosno da taj sporazum nije obavezujući?

  16. Najveca steta od ovog sporazuma je priznanje albanske paradzrave od strane Izraela i kao nagrada za to, prebacivanje ambasade Srbije u Jerusalim gde ambasade imaju jos samo SAD, Gvatemala i Srbija i „drzava kosova“. Sve ostalo, je gomila nebuloza koja se nece ostvariti, sarene lazi o ogromnim parama koje ce Amerikanci da poklanjaju i o americkim firmama koje se otimaju da uloze. Ako se nesto i bude gradilo, gradice se kreditima koje ce gradjani Srbije morati da vracaju a da nikakvog realnog interesa od toga nece imati.

  17. Ovaj sporazum je istorijski samo u jednom segmentu, a to je da je predsednik SAD primio u Belu kuću dva beznačajna predstavnika dve svetski beznačajne države. To po protokolu radi drzavni sekretar ili potpredsednik SAD. A zašto? Trampu je bila potrebna predizborna reklama da učini nešto za Jevreje (tu je glavnu ulogu odigrala Ivanka Tramp i njen muž) da ih pridobije na izborima. Tako da je jedino sigurno što će se sprovesti iz tog celog „sporazuma“ da će Izrael priznati Kosovo a mi protivno međunarodno-pravnoj odluci premestiti ambasadu u Jerusalim i tako se zameriti većini država u svetu. Kakav je to uspeh za Vučića! Neovlašćenog pregovarača.

  18. Pazi sad: usla Republika Srbija u kompleksan ekonomski spor sa sopstvenom juznom pokrajinom. Pokusavali da unutar teritorije RS saglasno jos uvek vazecem Ustavu razresimo te komplikacije al’ ne ide. A onda se zajednicki obratili „medjunarodnoj arbitrazi“ tj SAD. Jest malo pristrasnoj jer juznu pokrajinu RS vidi kao suverenu „punokrvnu“ drzavu al’ kad su se ponudili da pomognu hajde i to da se proba. I nakon kratkotrajnog „natezanja“ potpisa 25%-ni predstavnik RS sa najvise pozicije a bez saglasnosti „zamrznutih“ institucija RS, SAD „lex specialis“ gde mi dajemo „vetar u ledja“ priznavanju onoga sto ne priznajemo preko mocnog Izraela a „onako usput“ malo zeznemo poslovne i strateske partnere u koje se zaklinjemo (Kina,Rusija) i pride se aktivnije zalozimo za „mesto pod suncem“ LGBT populacije. Ko zna,mozda se u papirima pojavi i nesto o vakcinaciji. Medjutim uprkos svemu „sacuvasmo“ Kosovo!

  19. Pogledajte samo gornju fotografiju. Jeste li ikada videli Vučića ovako ušećerenog? Kao da je potpisao dokument kojim se Kosovo vraća u Srbiju.

  20. Niko nije pomislio a sta ako Rusi i Amerikanci postanu saveznici , a mozda i Kinezi , mozda i tacka 5G padne u vodu ipak je Amerika zagovornik slobodnog trzista .

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.