"Izbori su samo bitka i ne označavaju kraj istorije": Šaip Kamberi o porazu PDD-a u Bujanovcu 1foto FoNet/Ljiljana Stojanović

Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija na proteklim lokalnim izborima dobila je najmanje glasova od svih albanskih stranaka koje su učestvovale na izborima u Bujanovcu. I to uprkos javnoj podršci kosovskog premijera i činjenici da je kandidat PDD za predsednika opštine bio Ragmi Mustafa, inače savetnik zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija. Kamberi, ipak, poručuje da su izbori uvek samo bitka i „ne označavaju kraj istorije“.

Da je tako potvrđuje i uspeh njegove partije u Preševu. Tu je PDD predvodila Ardita Sinani, Kurtijeva savetnica, i krajnji rezultat bio je najviše osvojenih mandata na lokalnim izborima u toj opštini na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom i imaće 11 mesta u lokalnom parlamentu.

Po osam mesta u lokalnoj skupštini Preševa osvojile su Alternativa za promene Šćiprima Arifija i Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe. Pokret za reforme Samija Salihua osvojio je šest mandata. Alijansa za dolinu koju predvode Armend Aliu i Ilir Sadriu osvojila je tri odbornička mesta. Demokratska unija Albanaca, koju predvodi Naser Aziri, osvojila je jedno mesto, koliko i lista „Aleksandar Vučić – Preševo sutra“.

Pre izbora, opštinom Preševo je upravljao Privremeni organ kojeg je imenovala Vlada Srbije – treći put u proteklih sedam godina. Na vlasti u Preševu su se poslednjih godina smenjivali Alternativa za promene i Partija za demokratsko delovanje.

U Bujanovcu je najviše glasova osvojio opozicioni Front za promene -19,17 odsto glasova. Zatim sledi Pokret za demokratski progres, sa osvojenih 17,53 odsto glasova. Taj pokret je u dosadašnjem sazivu činio vlast sa Demokratskom partijom i Partijom za demokratsko delovanje. Demokratska partija osvojila je 13,53 odsto glasova, a Kamberijev PDD podržao kosovski premijer Aljbin Kurti 11,59 odsto.

Lista okupljena oko SNS-a je osvojila 16,69 odsto glasova. Grupa građana „Dr Dejan Stojanović Meče“ osvojila je 9,25 procenata, Stranka pravde i pomirenja Usamea Zukorlića 6,18 odsto. Cenzus je prešla i izborna lista „Promene sad“ sa osvojenih 3,40 odsto glasova.

Kamberi koji je i sam bio predsednik opštine Bujanovac nije želeo za Danas da komentariše izborne rezultate. A Ragmi Mustafa kandidat ove stranke za predsednika opštine objasnio nam je da nije trenutno u mogućnosti da daje izjave, ali je obećao da će to učiniti u narednim danima.

Kamberi je sa svoje Fejsbuk stranice, međutim, poručio da se bitka za prava Albanaca nastavlja.

On je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Preševu, do koga se, kako je rekao došlo zahvaljujući angažovanju kandidatkinje za predsednicu opštine Ardite Sinani, ali i angažovanjem svih u stranci.

„Rezultat pokazuje ubjedljivu nadmoć PDD-a nad konkurentima, a posebno ruši dominaciju APN-a u Preševu. Istrajnost koju je opozicija pokazala u aktivnom otporu konačno je dala očekivani rezultat“, naveo je Kamberi.

Lider PDD je istakao da će se Ardita Sinani baviti formiranjem nove vladajuće većine u Preševu, koja će, kaže, biti orijentisana na ispunjavanje obaveza preuzetih na izborima, „u saradnji i koordinaciji, a ne konfrontaciji, sa Kosovom i Albanijom“.

Kamberi je primetio i da njegova lista u Bujanovcu nije postigla očekivani rezultat.

„Naša lista i kandidat Ragmi Mustafi, i pored maksimalnog angažmana, dobila je samo 2.083 glasa. Naš odbor u Bujanovcu moraće da analizira ovaj zabrinjavajući rezultat i da donese ozbiljne odluke i stavove za budućnost stranke“, naveo je Kamberi.

Dodao je da su izbori uvek samo bitka i da „ne označavaju kraj istorije“.

„Uprkos zabrinjavajućem rezultatu, mi ćemo nastaviti da verujemo i radimo za našu misiju – za više prava za Albanaca, za veću saradnju sa Kosovom i Albanijom. Bitka se nastavlja”, poručio je Kamberi i dodao da „borba za bolji položaj Albanaca neće prestati“.

Na izborima u Medveđi učestvovale su samo dve partije – SNS i Demokratska partija za Medveđu. SNS je u toj opštini osvojio većinu glasova i sama će formirati vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari