Peđa Mitrović o Đorđiću i Veselinoviću: Neće biti novih napuštanja SSP-a 1foto: R.Z./ATAImages

Što se tiče Stranke slobode i pravde, neće biti nikakvih iznenađenja ili napuštanja u narednom periodu, rekao je Peđa Mitrović, generalni sekretar SSP-a, a povodom izjave poslanika Željka Veselinovića i Đorđa Đorđića da napuštaju taj poslanički klub.

Jedan od vesti dana – predsednik udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović i poslanik Đorđe Đorđić napustili su poslaničku grupu Stranke slobode i pravde.

Peđa Mitrović kaže da je poslanički klub obavešten neposredno pre nego što se vest pojavila u medijima, ali da ga je podsetila da je nekadašnji potpredsednik SSP-a, a sadašnji poslanik SNS-a, Dejan Bulatović pre desetak dana najavio izlazak dvojice poslanika iz poslaničkog kluba SSP-a, prenosi N1.

„Što se tiče razloga ličnog nezadovoljstva, dakle stvarno ne bih mogao da komentarišem razloge ličnog nezadovoljstva gospodina Veselinovića, ali što se tiče raspodele vremena za govor u parlamentu, ono se konstruktivno deli između članova poslaničke grupe narodnih poslanika, u skladu sa temom koja je na dnevnom redu. Kada je bilo pitanje o temi rebalansa budžeta, najviše su govorili predsednik stranke Dragan Đilas, potpredsednik stranke Dušan Nikezić i zamenik predsednika Borko Stefanović. Sa obzirom na temu, koja je bila strogo ekonomska, čak ni šefica poslaničke grupe, gospođa Tepić, nije govorila na toj sednici, a mi smo kao stranka najpozvaniji bili da na to pitanje dajemo stavove stranke“, objasnio je on.

Svaki odlazak i svako napuštanje jeste gubitak za stranku, ali svako ima pravo na svoju političku odluku i na to kako će dalje voditi svoju političku karijeru i političku borbu, dodao je on.

„Što se tiče Stranke slobode i pravde, neće biti nikakvih iznenađenja ili napuštanja u narednom periodu, to mogu da potvrdim. Što se tiče drugih stranaka, zaista ne znam, ali neka oni (Veselinović i Đorić) sutra objasne na konferenciji za štampu koju su zakazali“, kazao je.

Osvrnuvši se na komentar Ane Brnabić da je prošle nedelje Ursula fon der Lajen otkazala sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem jer je „imala veliki pritisak“, Mitrović kaže da je otkazivanje sastanka poruka po sebi.

„Tu treba stati sa interpretacijom toga šta se desilo. Sva naknadna objašnjenja zašto je sastanak otkazan i da li nekome žao zbog toga što je otkazan, više su saniranje štete. Činjenica je da je predsednica Evropske komisije otkazala sastanak sa predsednikom Vlade Republike Srbije i to je jedina informacija koju mi u ovom trenutku treba da imamo. Mislim da je to jasan znak po pitanju spoljnopolitičkog kursa zemlje. Dakle, prosto, ukoliko ste u proevropskim integracijama, očekuje se od vas vrlo jasan i odlučan stav u kojem pravcu vodite zemlju“, kazao je.

Na pitanje da li će se nešto slično više dešavati, kaže da će se „sasvim sigurno takve porukeviše slati“.

Otkad je izvršena invazija Rusije na Ukrajinu, zbog neusaglašavanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, često su nam takve poruke slate. Kakav će intenzitet tih poruka biti, videćemo, ali je apsolutno jasno da postoje neke crvene linije koje se ne treba prelaziti“, mišljenja je Mitrović.

Dodao je da Vlada Srbije pokušava da „igra na više stolica“ i „drži balans koji, sve manje uspešno, uspeva da i održava“.

Nadovezujući se na pismo koje je predsednik SSP-a Dragan Đilas uputio Ursuli fon der Lajen (u kom je izneo zamerke da je ona zatvarala oči na stvari koje su se dešavale u prethodnom periodu u Srbiji), Mitrović kaže da je u pitanju bilo otvoreno pismo zbog njene tvrdnje da „dela prate reči u Republici Srbiji, da je Srbija ostvarila značajan napredak u procesu evropskih integracija, dok je, zapravo, realnost potpuno drugačija“.

„Ukoliko pogledate poslednji izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, od 33 pregovaračka poglavlja mi u 24 nismo ostvarili nikakav ili zanemarljiv napredak. I samo na osnovu toga treba da donosimo sud da li je aktuelna Vlada ostvarila napredak ka pridruživanju zemlje EU. Ono što možemo videti govori da nije, dakle, da je evropska integracija već godinama unazad stala. Ono što još treba naglasiti jeste da je Fon der Lajen u svakoj zemlji u regionu koje je posetila poslala istu poruku. Tako da je pitanje težine koju njena poruka, ali svakako ona ne sme biti na taj način upućena u trenutku kada evropske integracije stoje i kada aktuelna vlast u Srbiji očigledno radi kontra principa i vrednosti EU“, naveo je.

SSP, kaže on, kao najveća proevropska i najveća opoziciona stranka u Srbiji, upozorava tim pismom da lakoća davanja takvih izjava može imati posledice po proces evropskog puta Srbije.

Upitan da li bi izjava Fon der Lajen mogla da utiče na stav građana (ako Evropa ne poštuje svoje vrednosti kojih nema u našoj zemlj), Mitrović ponavlja da stav SSP-a nije izmenjen zbog izjava predsednice EK.

„Mi zaista verujemo da je naš najviši nacionalni interes da budemo deo evropskog zajedničkog društva… Moramo da razjasnimo su dve stvari. Jedno je Evropska unija kao nacionalna organizacija koja je objedinila kulturni, društveni i ekonomski prostor na teritoriji Evrope, koji je obezbedio najduži period mira u istoriji Starog kontinenta i prostor u svetu koji pruža najveće društveno blagostanje svojim građanima. U praktičnom smislu treba je razlikovati od onoga što je Evropska komisija. Evropska komisija je administracija koja će danas biti, sutra neće biti. Po pitanju opredeljenosti i naše stranke, ali i društva Republike Srbije treba da razjasnimo Evropsku uniju od onoga što je Evropska komisija“, podvukao je.

Današnja Evropska komisija, navodi, ima nešto drugačiji pogled na evropske principe i vrednosti.

„Moramo voditi računa da to što je aktuelna situacija ne treba da odredi naš strateški i dugoročan put“, naveo je on.

Na pitanje koji je onda interes Fon der Lajen da „zatvori oči“ na probleme na koje je ukazao Dragan Đilas, Mitrović odgovara da očigledno trenutna EK ima prioritete u Republici Srbiji koji su širi ili drugačiji od prioriteta proširenja Evropske unije i implementacije evropskih principa i vrednosti u srpskom društvu. Očigledno da postoji pitanje i litijuma, očigledno da postoje pogledi pojedinih zemalja članica na rešavanje statusa Kosova i Metohije. Dakle, postoje neki drugi prioriteti u ovom trenutku koji određuju da predsednica Evropske komisije daje ocene koje nisu zasnovane na činjenicama“, objasnio je on.

Ono što je, dodaje, činjenica jeste da aktivna vlada Republike Srbije u prethodnim godinama zaustavila proces evropskih integracija Srbije.

„Samim tim  je teško oceniti da je pod vlašću Srpske napredne stranke Srbije šampion evropskih integracija“, rekao je.

Na pitanje o mogućem budućem radu Tonina Picule, kao izaslanika EP za Srbiju, Mitrović veruje da će Evropska komisija ipak ostati objektivna u pogledu ocena statusa reformi Republike Srbije i napretka koji je Republika Srbija ostvarila u procesu evropskih integracija.

„Tu ne očekujem zaista promene, ali ono što mogu da vidim iz izjava predsednika Republike to je da se pitanje ko je komesar za proširenje i ko će pisati izveštaj o napretku, opet za potrebe unutrašnje politike problematizuje i pravi ipak jednu štetu Republici Srbiji u evropskim krugovima“, naveo je on.

Podsetio je da EU zahteva značajno smanjenje korupcije.

„Srbija je trenutno 108. od 180 zemalja kada je percepcija korupcije u svetu.Takođe, tu je vladavina prava – Srbija je tu, zaista, u opet donjoj polovini tabele. Ono što je zaista pitanje jeste šta je Republika Srbija zapravo spremna da uradi i na to trebamo obratiti pažnju“, kazao je.

Mitrović podvlači da je izveštaj o napretku objektivna analiza.

„On se drži stroge, formalne činjenice, pokušava da utvrdi činjenično stanje i s tim u vezi ne očekujem nikakvu promenu u pogledu sadržaja izveštaja o napretku. On će objektivno u svakom trenutku ocenjivati da li u Srbiji ima reforme ili ne. A u prethodnih nekoliko godina izveštaji o napretku pokazuju da u Srbiji evropske integracije stoje, zato što nema reformi“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari