Peđa Mitrović: Vučić merama za Kosovo "moli" Kurtija da ispravi njegove greške 1foto: R.Z./ATAImages

Implicitno priznanje da je politika Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji doživela potpuni debakl – to smo videli sa listom predsednikovih mera, smatra Peđa Mitrović, narodni poslanik i generalni sekretar Stranke slobode i pravde.

Kako je objavio N1, Mitrović napominje da predsednik Vučić sada od Aljbina Kurtija traži da ispravi greške koje je Vučić sam napravio, poput vraćanja Srba u kosovske institucije.

„Ne treba zaboraviti da je izlazak Srba iz privremenih institucija učinjen pod sponzorstvom vlasti u Beogradu. S tim u vezi, predlozi koje predsednik Republike iznosi prilično neubedljivo i deluju kao još jedan potez koji treba da ‘elektrifikuje’ nacionalno javno mnjenje i prikupi publicitet za predsednika Republike. Ali kada se na stranu skloni dramatizacija, vidi se priznanje poraza, odnosno kraha i fijaska politike prema Kosovu i Metohiji“, ocenjuje on.

Dodaje da pojedine mere, poput pružanja materijalne pomoći za nezaposlena lica na Kosovu i Metohiji, ne treba kritikovati, ali da je suština da u celokupnoj politici koju vodi Srpska napredna stranka i predsednik Republike „nema nikakvog sistematičnog i sistemskog pristupa“.

„Zbog egzodusa Srba sa Kosova i Metohije dolazi usled velikih pritisaka iz Prištine, ali i nedostatka perspektive. Pružanje materijalne pomoći za nezaposlene jeste bitno, ali nije dovoljno. Ono što je trebalo raditi jeste pružiti perspektivu Srbima na Kosovu i ekonomski ih osnažiti. Mnogi ljudi su Srbiju obogatili u prethodnih 12 godina pod režimom SNS i duguju ovom narodu da, recimo, na Kosovu i Metohiji otvore neke svoje kompanije, svoju proizvodnju“, navodi on, podesećajući da se to nije desilo.

Mitrović kaže da svakog dana gubimo trku za očuvanje stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„U prethodnih 10 godina broj đaka upisanih u škole na KiM je smanjen za 40 procenata. To govori o razmerama nestanka Srba na KiM. Što se kasnije sa ovim naporima, to će nam biti teže. Dakle, da smo počeli ranije, bilo bi bolje. Mi iz Stranke slobode i pravde smo to predlagali godinama unazad“, navodi on.

Upitan da li bi sutrašnji dijalog nešto mogao da promeni, smatra da ni Vučić, ni Kurti nisu spremni na bilo kakvo konstruktivno rešenje.

„I jedan i drugi koriste Kosovo i Metohiju za svoje unutrašnje političke potrebe, prikupljaju poene održavajući predstave. Ne treba biti preveliki optimista po pitanju bilo kakvog ishoda. Ono što je tragično za naše društvo jeste da ipak u tom održavanju status quo, srpska strana je veći gubitnik“, kaže Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari