Premijer Srbije: Izbora neće biti do 2027. 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Premijer Srbije Miloš Vučević je večeras izrazio uverenje da , do 2027. neće biti izbora, te da, uprkos tome, treba nastaviti proces međustranačkog dijaloga.

Vučević, lider vladajuće Srspke napredne stranie je za RTS kazao i da je najbolje mesto ; za to parlament, odnosno skupština Srbije.

„Mora da se nastavi međustranački proces dijaloga, i kroz izveštaj ODHIR-a (misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava o izborima) i kroz unutrašnji dijalog“, kazao je on.

Vučević je rekao da je Vlada Srbije uključena u dijalog sa prištinskim vlastima kroz Kancelariju za Kosovo i Metohiju, podsećajući da je parlament doneo odluku da je predsednik države taj koji vodi dijalog.

Mi smo partner predsedniku i podržavamo Srbe na Kosovu i Metohiji, to je mnogo važnije nego da se busamo u prsa i govorimo jeftine parole, kazao je Vučević i poručio da „svi znaju da nema rešenja za Kosovo i Metohiju bez Srbije“.

Na Kosovu je tuđa vojska NATO alijanse, ali moramo biti umešni, sposobni i hrabri da pomažemo Srbima na svaki način. Veoma su opasne poruke kada neko iz Beograda kaže da je Kosovo nezavisno i završena stvar, upozorio je Vučević.

Mnogo nas izazova čeka oko Kosova, predviđa Vučević, jer će dijalog sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem teško ići.

Strateški interes Srbije je da bude u EU, ali Unija je zajednica utemeljena na interesima. EU je donela mir na prostor država članica i ulazak ovog dela Zapadnog Balkana bi nam doneo garanciju mira, tvrdi Vučević.

Prema njegovim rečima, kroz dijalog bi se tada rešila sva pitanja i Kipar je pravi primer toga.

Imamo dosta vremena da usklađujemo svoju spoljnu politiku sa EU. Kompromis je potreban svima na Balkanu, ali ne može se stavljati znak jednakosti između kompromisa i poraza, dodao je.

Iluzorno je očekivati da Srbija unapred pokaže svoje karte i u odnosu prema Kosova ili u drugim geopolitičkim pitanjima, rekao je Vučević, ocenjujući da je potrebno da Srbija bude „malo mudra, da ne kažem lukava“.

Razgovor o svim razvojnim projektima ali nema kockanja s ekologijom

Premijer Srbije Miloš Vučević je večeras kazao da treba da se razgovara o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum, te da sa „ekologijom nema kockanja“.

On je za RTS, upitan ostaje li srpski litijum u zemlji, rekao da treba da se razgovara o svim projektima za razvoj države, te da o tome treba da se izajsni struka.

Vučević, lider vladajuće Srpske napredne strane je dodao da „veruje u održivi razvoj kao pobedničku formulu“.

„Ostavljam prostor za razgovor i ostavljam prostor i pre svega čekam odgovor struke – ako struka kaže ne, onda je ne“, kazao je.

Napomenuo je i da „struka mora biti svesna svoje odgovornosti“.

„Verujem da je moguće da budu korišćeno prirodne resurse i da čuvamo prirodno bogatstvo i pre svega ljude… mislim da je to istorijska šansa“, kazao je on.

Istakao je da „nema kockanja sa ekologijom“.

„Bez jasnih projekata koji ukazuju da je moguće da se koriste prirodni resursi, a da se čuva životna sredina i pre svega ljudi. ali i da ljudi žive bolje, da je moguće doći do održivog razvoja, neće se ići ni u jedan projekat, pa ni u taj“, rekao je.

Ali, kako je naveo:“ Ako je to moguće, hajde da iskoristimo šansu. I hajde da iskoristimo tu šansu i geopolitički“.

Upitan kojoj je opciji bliži, on je odgvorio da je uvek za opciju razvoja Srbije: „Da iskoristimo sve potencijale koje imamo, da ne propustimo još jednu šansu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari