Pešić: „Vučić je populista bez ideologije“

*Stojanović: Srbija je avangarda populizma
O populizmu govorili Dubravka Stojanović, Vesna Pešić i Jan-Verner Miler večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Ostavite komentar


  1. Podržavam sve što je rečeno na Tribini o populizam, čak i ono što je gđa. Pešić ifznela:"da je reč populizam slaba za našeg velikog Vođu". Samo bih je podsetio da je i ona (najviše), kao i drugi intelektualci posredno doprineli stvaranju kulta ličnosti velikog vođe. Naime u predizbornoj kampanji za izbor predsednika Srbije kada su glavni kandidati bili Boris Tadić (koji je u l krugu izbora dobio najviše glasova) iTomislav Nikolić koji je kao drugi ušao u ponavljanje postupka glasanja. Svo vreme kampanje i pred l i ll krug gđa. Pešić se zalagala, i to dobro medijski podržano, za glasanje "belim listićima", po principu SAMO NE BORIS TADIĆ I "ŽUTI" pa neka bude bilo ko, čak i TN. Na taj način je dala značajan doprinos pobedi TN na tim izborima što su Dačić i SPS kao stranka koja će ulaskom u koaliciju sa SNS som stvoriti većinu u Skupštini Srbije i izbor I. Dačića za premijera. Za pod predsednika Vlade je izabran AV, koji je u tom trenutku daleko od današnje popularnosti i kako ga gđa. Pešić sada naziva ““veliki vođa", prenebregavajući svoj doprinos tom preobražaju "malog Ace" u "velikog Vođu".

  2. Po mozgu mi se mota da svi ljudi od pravog znanja puno analiziraju nasg Vrhovnik vojnog, nasg Vladara Vlade i svih poslova, bilo vanjskih, unutrasnjih, srednjijeh , gornji ili doljnjih, svejedno. Puno ga tretiraju ko nekoga koji je na vrhu, pa bi ko trebao i da bude neko cvrijedan razmatranja i troska trosenja strucnijeh misli na nj.A cad, ozbiljno: sedim neko vece sa prostim alipravim prikom, iz naroda, koji sve ovo prati , i on ce timeni : Jel on (AV) stvarno misli da mi ne znamo ko je on, kako ga gleda jedan Putin dok on frflja na ruskom ili engleskom, svejedno, kako ga dledi Tramp dok mu ovaj mase rukama, ili Merkelova, sta stvarno misli o nasem malob bleferu? Gledaju ga isto ko i ja! Hej, sociolozi, on nije populista, on je Covek-slucaj. Unlike prethodnici, on je poseban slucaj – simbioza huliganskog siledjijstva i lukavog spinera u naci-oblandi. Dosta ljuta rana za izmozdenie milione, decu rasteranu i obogaljene roditelje njihove. Zato, jedina opozicija je samo ona iz naroda, koji placa tu strasnu cenu: ljuta travka na ljutu ranu! Pa ce tetke same da izlecu( 24 komqada iz Bugarske, bar jedna iz Kanade, tetke sa koferima, fondovima, vilama, diplomama, tajkunima… ma bice to nova velika Seoba tetaka na Balkanu…

  3. Весна Пешић је заборавила да истакне да постоје људи који делују у интересу Србије, што са популизмом нема никакве везе.

  4. Da li je gospođa Pešić o tome razmišljala dok je agitovala za "bele listiće "? Iskreno mislim da je svaka vlast skrojena po meri naroda

  5. Kad ne može da pobedi protivnika, Pešić "oplete" po njemu, priča šta joj u tom trenutku pada na pamet. Poznato je da je ne postoji niko na političkoj sceni kome ona, u nekom trenutku, nije davala podršku. Toliko o njenoj merodavnosti da na ovu temu priča.

  6. Zasto si presla u LDP pa se posle par godina razisla i posvadjala? Zbof cega to neslaganje sa Cedom?

  7. Najveci populisti su bili od 2000- te na ovamo. Nista za KIM nisu uradili. Politika im je bila nikakva. Vucic radi i ulaze veliku energiju da spase sto se moze spasti. Nema tu populizma.

  8. Socioloskinja Vesna Pesic,po mom skromnom misljenju nije merodavna da daje ocene ,jer je bila deo prethodne vlasti.

  9. Tačno je da Vučić nema ideologiju predhodnika jer kod njih je lopovluk bio glavna tema i ideologija.

  10. Izgleda da smo ovog puta stvarno, bar u necem, lider, i to ne samo u regionu vec u svetu. Sta je "nebeski narod" i najlepsi ste, najjaci, najbolji, najbolje umete da zivite…ako ne populizam. Pa mi smo svog Trampa izabrali jos na osmoj sednici. Za vucica se ne bih slozila da je „populista bez ideologije“. Tesko da neki takav ide na medicinski pregled u Moskvu. U stvari, onaj nas Tadic, koji nam je razbio sve sto je dotakao "on kao predsednik", je bio i ostao takav. Od cetiri -pet stubova, preko i Exit i Guca do i Tamo i Vamo. Da ga je Milosevic postavio na mesto Mladica taj bi Sarajevo i opkolio i ne bi. Kralj populizma bez ideologije. Takav ne moze da traje. Ovi, nazalost, prate Rusiju i znaju sta rade. Zato su i dobili podrsku jos pre onih, prvih izbora.

  11. Pre neku godinu čuo sam reči hvale na račun Vučića iz usta g. Pešić. Šta se u međuvremenu promenilo g-đo Pešić kod malog Aleka? Ili ste Vi pogrešili u proceni? Isto kad ste agitovali za bele listiće. Eto on je rezultat Vaših belih listića. Mislite o tome.

  12. Koliko botovskih komentara! IQ sns bota ekvivalentan je prosečnoj sobnoj temperaturi u zimskom periodu!

  13. Populisti bez ideologije su svakako manje opasni nego populisti sa ideologijom. Ovima s ideologijom pre ili kasnije populus postane nepotreban i nebitan za održavanje na vlasti, jer imaju ideologiju da im drži kičmu.

  14. Moj deda kaze
    Jedan s beleg na glavu zeznuo Rusiju
    A ovaj Tadic Srbiju
    Štooo???
    Pa isto ima Beleg

Ostavite komentar


Politika

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji 10

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji

"Može se dogoditi da agresivno insistiranje Aleksandra Vučića i SNS-a na projektu Jadar pitanje iskopavanja jadarita postavi kao sudbonosno pitanje, kako naše, tako i svih budućih generacija koje će živeti u Srbiji. Tada sve razlike u okviru opozicije treba ostaviti po strani. Ipak, prethodna loša iskustava sa delom opozicije, a o kojima je bilo reči, nalažu oprez", navodi u intervjuu za Danas Miloš Stanković, član Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, upitan za saradnju opozicionih grupacija u borbi protiv iskopavanja litijuma.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.