Peskov: Teško je Srbima u Srbiji 1foto EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva i Beograd imaju isti stav o tome da su u toku „pokušaji gaženja temelja“ koje je postavio Dejtonski sporazum o Bosni i Hercegovini.

On je rekao da Rusija podržava „srpske prijatelje“ u vezi s tim pitanjem, ali da su joj veoma ograničeni načini da pomogne.

„Situacija se sada zaista pogoršava i Srbima tamo je veoma teško. Teško je Srbima u Srbiji, a teško je i Srbima u Republici Srpskoj. Zaista se ruše temelji Dejtona i zadire u interese Srba“, kazao je Peskov u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

„Ali je bar stav Rusije o tom pitanju jasno izražen i u međunarodnoj areni“, kazao je Peskov.

Na pitanje da li je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u sredu izneo podatke povodom tvrdnji da „Zapad priprema državni udar u Beogradu“, Peskov je rekao da nije.

„Ne. Ali i dalje imamo redovne kontakte na različitim nivoima, uključujući i veoma, veoma osetljiva područja“, kazao je Peskov.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Амбасада Русије у Србији (@ambasadarusije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da je uoči protesta 10. avgusta u Beogradu ekoloških organizacija protiv skploatacije litijuma dobio upozorenje Rusije da se priprema njegovo „svrgavanje s vlasti“.

Tri dana posle tog masovnog protesta u Beogradu, tema susreta Vulina sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejom Šojguom u Moskvi bila je „aktivno učešće spoljnih snaga u veštačkom izazivanju napetosti“.

Vulin je tada, kako je saopštila Vlada Srbije, zahvalio „ruskim bezbednosnim strukturama“ za upozorenje na „pokušaj državnog prevrata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari