Uprkos nekim procenama da je preksinoć stavljena tačka na briselski dijalog koji je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poslednjih pet meseci vodila sa srpskim i kosovskim premijerom Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem i da se novi pregovori očekuju tek 2014, navodno posle vanrednih izbora u Srbiji, u Briselu tvrde da još ništa nije gotovo i da je prerano za ocene da je proces neuspešan.


Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Beograd i Priština dobili su rok da se do idućeg utorka, 9. aprila, izjasne o predlogu, koji im je prekjuče iznet u Briselu. Kako se spekuliše, reč je o nekoj vrsti modela „erdutskog sporazuma“ u promenjenim međunarodnim okolnostima, kojim se, između ostalog, predviđa prelazna uprava EU na severu KiM. To znači da bi u budućoj zajednici srpskih opština sever imao privremeno drugačiji status, dok ne prihvati kosovske zakone.

Osim spora oko nadležnosti zajednice opština u oblasti pravosuđa i policije, Beograd i Priština na poslednjoj rundi dijaloga nisu mogli ni da se usaglase oko toga „šta je sever KiM“, nezvanično tvrde Danasovi izvori. Srpska strana govori o četiri opštine – Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i severna Mitrovica, dok Priština tu pridodaje južnu Mitrovcu, kao i opštine Srbica i Vučitrn.

Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton, juče nije mogla da potvrdi saznanja Danasa, ali je izjavila za naš list da su pregovaračkim stranama predočeni „konkretni elementi za rešenje pitanja o kojima je razgovarano“, te da će Beograd i Priština, posle konsultacija „kod kuće“, o svom stavu obavestiti Eštonovu, s kojom će i narednih dana biti u kontaktu. Kocijančićeva nije mogla da precizira na šta se odnose ti „konačni elementi“, kao ni na koji će način Beograd i Priština preneti Briselu svoje odluke.

Za sada se jedino zna da bi Eštonova trebalo da počne da piše izveštaj najkasnije 15. aprila, kako bi bio spreman za zasedanje Saveta EU, koje počinje 22. aprila. Diplomatski izvori spekulišu da će se naći način da se dođe do nekakvog neformalnog „trilateralnog“ sastanka, što su posle osme runde najavili Dačić i Tači. U Briselu upozoravaju da je ostalo malo vremena, a oštriji ton Eštonove u saopštenju o osmom krugu dijaloga objašnjavaju „željom EU da se po svaku cenu nešto postigne u ovim pregovorima“.

– Crne slutnje o ishodu pregovora su se obistinile. Osma runda je prevazišla sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška. Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. U narednim danima državno rukovodstvo će doneti teške odluke i obavestiti javnost o njima. – izjavio je Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, posle jučerašnjeg dvosatnog sastanka predstavnika srpskog državnog vrha.

Pregovaračka delegacija Beograda u kojoj su bili i premijer Ivica Dačić, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, kao i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, juče je pravo iz Brisela otišla na razgovore s predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije i bivši glavni beogradski pregovarač s Prištinom, kaže da „ne sumnja da su pregovori bili teški, ali da vlast sada mora da za ovo kratko vreme sa više kompetentnosti i ozbiljnosti dođe do kompromisa s Prištinom, kako ne bi dovela u pitanje dalje evropske integracije Srbije i njenu budućnost“.

– Pitanje je da li je to moguće, kad se vlasti, koja ima potrebu da stalno govori o jedinstvu, dogodi da prvi potpredsednik Vlade na pregovorima nudi ostavku, koja je odbijena. Javnosti mora da se kaže zašto je Vučić nudio ostavku – izjavio je Stefanović za Danas.

Odbornici sve četiri srpske opštine na severu KiM juče su na zajedničkoj sednici u Leposaviću formirali Odbor za pripremu akata o osnivanju skupštine severnog KiM, vodeći računa o Ustavu Srbije i volji građana iskazanoj na referendumu februara prošle godine, saopšteno je posle sastanka. U sastav Odbora ušli su predsednici i sekretari skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i severna Mitrovica.

Odbornici su ocenili da je „odlučnost i jedinstvo državnog vrha Srbije iskazano u osmoj rundi dijaloga s Prištinom izraz državničke, nacionalne i odgovorne politike prema najbitnijem državnom pitanju“. U zaključcima se, između ostalog, ističe da je „upravo sada trenutak da Ustavni sud Srbije bez odlaganja donese odluku o ustavnosti do sada postignutih briselskih sporazuma i uredbi Vlade Srbije donetih za njihovu primenu“. Odbornici smatraju da je „Rezolucija 1244 SB UN jedini legalan akt“ i zahtevaju da Unmik zameni Euleks, povratak pregovaračkog procesa u nadležnost SB UN, kao i vraćanje ruskog kontigenta u sastav Kfora u srpskim sredinama na KiM.

Stefanović: Dolaze Amerikanci ili Evropljani

Borislav Stefanović očekuje da će „zbog kratkih rokova“ i budućnosti pregovora narednih dana u Beograd doći američki zvaničnik za Balkan Filip Riker ili neko od predstavnika Evropskog saveta ili Evropske komisije. Stefanović smatra da je neophodno da pregovarači obaveste Skupštinu Srbije i javnost o ponudi Brisela, o kojoj treba da izjasne do iduće nedelje, mada upozorava da bi vlast to mogla da iskoristi da „vruć krompir“ prebaci parlamentu, kako bi s njim podelila odgovornost, iako ga do sada nije obavestila ni o jednoj od osam rundi briselskih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari