petar jojić foto snapshot youtube rtsfoto snapshot youtube rts

Petar Jojić, bivši poslanik i još aktuelni odbornik Srpske radikalne stranke u Pančevu, napustio je tu stranku u kojoj je bio član poslednjih 28 godina. Povod za razlaz sa radikalima, kako nezvanično saznajemo, je njegovo nezadovoljstvo predloženim kandidatima za buduće odbornike na lokalnim izborima u Pančevu, gde su radikali zajedno na listi sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

.

„Tačno je da sam napustio Srpsku radikalnu stranku, ali neću da govorim o razlozima. Podneo sam ostavku na mestu člana Izvršnog odbora, na funkciju člana Centralne otadžbinske uprave, predsednika Okružnog odbora Pančevo i na članstvo u SRS. Ostavke na sve ove funcije ne podnosim zbog godina“, kaže Jojić za Danas.

Na pitanje kako je reagovalo rukovodstvo radikala na taj njegov gest, Jojić kaže da ne zna, jer sa njima nema nikakve kontakte.

A rukovodstvo radikala o odluci Jojića da napusti stranku, nakon više od četvrt veka bitisanja u njoj saznalo je od novinara Danasa. A onda nakon male provere nam je rečeno da je informacija o razlazu Jojića i radikala tačna.

„Povod je bio sinoćnji sastanak u Pančevu gde se odlučivalo o kandidatu za odbornika na predstojećim lokalnim izborima. Na žalost mi nismo dobili papir, koji vi posedujete, sa koga se vidi da on podnosi ostavku“, kaže jedan od visokih funcionera SRS.

Dodaje da je Jojić podneo ostavku i na neke funkcije na kojima nije.

„On jeste odbornik u Skupštini opštine Pančevo i član je Srpske radikalne stranke. Na svim ostalim funkcijama koje je naveo u dopisu nije, pa nema na šta da podnosi ostavku“, kažu u SRS.

Jojić je član SRS od 1996. godine, Rođen je 12. jula 1938. godine, po zanimanju je advokat i živi u Pančevu. Bio je savezni ministar pravde od 12. avgusta 1999. do 4. novembra 2000. godine, kada se i „proslavio pismom Karli Del Ponte“.

Bio je predsednik Južnobanatskog okružnog odbora SRS. Biran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2003. 2007. i 2008. godine. U skupštini je bio član odbora za ustavna pitanja i odbora za pravosuđe i upravu i član Grupe prijateljstva sa Izraelom.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Haški Mehanizam u više navrata tražio je od Srbije da bez odlaganja budu uhapšeni i tom sudu izručeni funkcioneri SRS Vjerica Radeta i Petar Jojić, kako bi im bilo suđeno zbog nepoštovanja suda.

Jojić i Radeta terete se da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv lidera radikala Vojislava Šešelja da ne svedoče ili da promene iskaz i brane Šešelja. Kako je to izgledalo, opisala je svjevremeno u podnesku tužiteljka Elis, citirajući izjave ključnih svedoka.

„Jedan od njih, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Petar Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da „malu izjavu“ da i Šešeljevoj odbrani.

Po izjavi očevidaca, „Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu“, koja je bila „neistinita i sadržala je lažne optužbe protiv haškog tužilaštva“ i „obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata“.

Nalog za hapšenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. S proleća 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Jojić je bio pod sankcijama SAD i na Interpolovoj crvenoj poternici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari