Petar Petković: Kurti je nervozan, Srbija neće priznati Kosovo 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da izjave ministra u Vladi Kosova Nenada Rašića o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pokazuju stepen nervoze kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Rašić je izjavio da priznavanje kosovskih dokumenata predstavlja de fakto priznanje Kosova.

„Iracionalni strah Kurtija od Zajednice srpskih opština on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o ‘de fakto priznanju’ od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera“, poručio je Petković u saopštenju.

On je dodao da je Beograd jasno da jasnije ne može biti i pregovaračima Prištine i međunarodnim posrednicima predočio svoje crvene linije, kojim se upravo na suštinski način pitanje odnosa Beograda prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova ostavlja izvan jednačine o normalizaciji odnosa.

„Spremni smo da nastavimo da u civilizovanom dijalogu iskreno radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim, jasne granice naše konstruktivnosti i dobre volje postoje, i one su jasno definisane“, istakao je Petković.

On je dodao da Beograd neće pristati na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti će prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a Zajednica srpskih opština mora biti formirana na način kako je definisana u dosadašnjem toku dijaloga – i to je svima jasno stavljeno do znanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari