Petar Petković reagovao na izjavu Aljbina Kurtija: Dobro bi bilo da Kurti bude u kordinaciji sa sobom i odmah oslobodi Dejana Pantića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Barikade na severu Kosova i Metohije za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista, kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Dobro bi bilo da Kurti bude u kordinaciji sa samim sobom i da odmah oslobodi Dejana Pantića, da povuče policijske specijalace sa dugim cevima sa severa KiM koji tu ne mogu biti prisutni, kao i da ukine spiskove za progon i hapšenje Srba, a svakako i da ispuni obavezu i formira Zajednicu srpskih opština“, ocenio je Petković povodom Kurtijeve izjave da barikade na severu KiM ne mogu ostati još dugo, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, zadatak Kfora nije, kako to misli Kurti, da sa njim kordinira akcije protiv Srba, niti da uklanja barikade, već da u skladu sa poverenim mandatom garantuje bezbednost Srbima na KiM.

„Neka Kurti ne pomišlja da nasiljem uklanja barikade, jer one su prvobitno i postavljene kao odgovor na nasilje, a svaki novi nasilni potez sa Kurtijeve strane pretio bi da izazove eskalaciju koja ne bi mogla da se kontroliše“, rekao je Petković.

On je istakao da je vreme da Kurtijeva spirala nasilja bude prekinuta i da se Srbima na Kosovu i Metohiji, najugroženijoj nacionalnoj grupi na tlu savremene Evrope, omogući da žive u normalnim uslovima i bez konstantnog straha od nasilja i terora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari