Petar Petković: Zaključci sa sastanka sa Srbima sa KiM obavezujući 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će politički deo zaključaka koji su doneti u razgovoru sa Srbima sa Kosova biti formalizovani na narednoj sednici Vlade Srbije i postati obavezujući za srpski pregovarački tim i sve državne organe.

Politički zaključci su da Srbija traži hitnu reakciju međunarodne zajednice da bi Priština prekinula kršenja zakona o registarskim tablicama i omogućila slobodu kretanja svima koji koriste legalne i legitimne tablice Srbije i da se mora bezuslovno formirati Zajednica srpskih opština (ZSO), kao i da se specijalne jedinice kosovskih snaga moraju povući sa severa Kosova.

Petković je za TV Pink rekao da je sastanak u četvrtak bio prilika da se još jednom razgovara o svemu onome što muči srpski narod na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne zanima normalizacija odnosa, već da se čini sve da se Srbi proteraju s Kosova.

„Ako on ne želi dogovor oko tablica, pa kako će hteti oko formiranja ZSO, koja predstavlja suštinu dijaloga i bez koje nema normalizacije odnosa“, istakao je Petković.

On je dodao da je poslao najavu da Uskrs želi da provede u Visokim Dečanima i da još čeka potvrdu prištinske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari