Peter Stano: EU od Srbije očekuje punu i bezuslovnu saradnju u istrazi o Banjskoj 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da se od Srbije očekuje „puna i bezuslovna saradnja“ u istrazi kako bi se što pre stekla jasna slika o tome šta se dogodilo u Banjskoj 24. septembra i ko je za to odgovoran.

„Na osnovu toga će Evropska unija (EU) odlučiti koji će biti sledeći koraci u našem pristupu Srbiji, Kosovu, dijalogu i regionu“, rekao je Stano novinarima u Briselu.

Na pitanje sa kim Srbija treba da sarađuje u istarzi budući da ne prizaje Kosovo, Stano je rekao da ;“ako ima volje, ima i načina“ i da se „ne treba kriti iza formalnosti priznanja ili nepriznanja“.

„Postoji dovoljno načina kako možete da podelite svoje nalaze, ; kako možete sarađivati kako bi doprineli punoj istrazi. Jer ono što se desilo 24. septembra je toliko ozbiljno da mora u potpunsoti da se razjasni jer će imati posledica“, naveo je Stano.

On je rekao da ne želi da ulazi u detalje i faze u istrazi.

„Stav EU je jesan – očekujemo punu i bezuslovnu saradnju od Srbije i svih koji mogu da doprineusu kako bi smo što pre imali jasnu sliku o tome ko je učestvoavo i ko je orkestrirao napad“, naglasio je.

Stano je ponovio da je poruka visokog predstavnika EU, zemalja članica i cele međunarodne zajednice Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu jer je to jedini izvodljiv način da se reši pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

„Povratak dijalogu je nedvosmislena jasna poruka obema stranama. Morate se vratiti dijalogu jer u poritvnom nećete rešiti problem“, rekao je Stano i dodao da je ;drugo važno i više puta ponavljano ;očekivanje poziv na hitnu deeskalaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari