Peter Stano: Ohridski sporazum je konačan i obavezujući, nek Beograd komentariše povlačenje pisma Ane Brnabić 1Foto : Print screen N1

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da su Beograd i Priština u obavezi da primene Ohridski sporazum, da je on deo njihovog pristupanja Evropskoj uniji.

Peter Stano je upitan na brifingu za novinare u Briselu da prokomentariše izjavu sprecijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka da je Vlada Srbije povukla pismo o „crvenim linijama“ kada je u pitanju sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Bivša premijerka Ana Brnabić poslala je prošle godine EU pismo u kojem je navela da Srbija ne prihvata taj sporazum.

Stano je odgovorio je da je na srpskim vlastima da to komentarišu, ali ponovio da je sporazum konačan i obavezujući međunarodnim pravom za obe strane, preneli su mediji.

Ukoliko to ne urade, kako kaže, Beograd i Priština neće biti u mogućnosti da nastave svoj evropski put.

Stano je ponovio da je pozicija EU oduvek ista, a to je da sve sporazume obe strane moraju bez odlaganja da sprovedu.

„Kontinuirana pozicija Evropske unije jeste da je Ohridski sporazum legalan i da obe strane imaju dužnost da ga implementiraju“, kazao je Stano.

Dodaje da postoji jedan član koji govori da taj sporazum postaje deo procesa evrointegracija obe strane.

„To je legalni dogovor koji je prihvaćen u Ohridu i obe strane moraju da rade bez ikakvog daljeg odlaganja na implementaciji ovog sporazuma“, kazao je.

Peter Stano: Ohridski sporazum je konačan i obavezujući, nek Beograd komentariše povlačenje pisma Ane Brnabić 2
foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Na insistiranje novinara da pojasni kada je Srbija povukla pismo koje je nekadašnja premijerka Ana Brnabić poslala EU u kojem je navela da Srbija ne prihvata taj sporazum, Stano navodi da je to konačni i međunarodno obavezujući dokument za obe strane.

„Ono što je jasno jeste da je za nas ovo konačan i međunarodno obavezujući dokument i za Kosovo i za Srbiju i nikakvi dalji dogovori nam nisu potrebni. Ono što nam treba sada, a što je poruka koja se ponavlja i Prištini i Beogradu i iz Brisela i iz prestonica država članica, ali takođe i iz Vašingtona, jeste da se odmah sprovede implementacija jer ako nema implementacije, neće biti napretka u procesu priključenja EU“, rekao je Stano, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari