Peter Stano: Pokušavamo da pomognemo stranama da pronađu rešenje 1Foto: print screen Kosovo online

Portparol EU Peter Stano izjavio je da uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine nije da komentariše, već da pomogne stranama da nađu rešenje.

Kako prenosi Kosovo online, on je istakao da je potrebno vratiti se na uobijčajenu praksu da se „logističke diskusije o zakazivanju radnog sastanka, odnosno sastanka na radnom nivou ne vode preko medija i u javnom prostoru kakva je i konferencija za štampu“.

„Poslali smo pozive partnerima da se razreše neka pitanja, to smo detaljno objasnili juče, tako da se sada nadamo da će obe strane moći da se slože sa tim i reše problem prouzrokovan nepovoljnom i nekonsultovanom odlukom jedne strane, koja utiče takođe i na drugu stranu. To je naša uloga kao facilitatora, mi zapravo nismo komentatori, samo pokušavamo da pomognemo stranama da nađu rešenje“, poručio je Stano.

Podsetimo, Stano je juče potvrdio je da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak planirao da organizuje rundu sastanaka naredne nedelje sa Srbijom i Kosovom kako bi se raspravljalo o odluci Kosovske centralne banke da ukine korišćenje dinara.

Stano je takođe potvrdio da je Lajčak uputio poziv Prištini i Beogradu za sastanak koji je trebao da se održi u utorak 27. februara.

„Obično ne komentarišemo prepisku sa partnerima. Međutim, u pozivnom pismu specijalnog predstavnika EU Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju – to je prepušteno stranama“, objasnio je Stano u pisanoj reakciji koju je dostavio medijma.

Ovi komentari briselskog portparola dolaze nakon što je dan ranije, 21. februara, kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi rekao novinarima da je odbio Lajčakov poziv, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari