Portparol EU povodom mosta na Ibru poručio Vladi Kosova da učini sebi uslugu 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano naglasio je da je stav Brisela po pitanju mosta na Ibru nepromenjen i da savetuje Vladi Kosova da ne deluje jednostrano i nekoordinisano, već da sluša međunarodne partnere i bilo kakve odluke o tome donosi u okviru dijaloga.

Stano je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o ovom pitanju nastavljaju i da je stav međunarodnih partnera da treba izbegavati „jednostrano i nekoordinisano delovanje“ Vlade Kosova.

„Stav Evropske unije u vezi sa mostom je jasno izrečen proteklih dana i nedelja i saopšten partnerima u Prištini. O tome je opširno razgovarano sa svim ostalim partnerima unutar EU, SAD, Nato i Kforom. Stav EU se nije promenio. Nema šta novo da se doda, samo da ponovim da su u toku diskusije i interakcije o ovom pitanju, u skladu sa stavom EU da treba izbegavati jednostrano i nekoordinisano delovanje i da se o ovom pitanju razgovara u okviru dijaloga. To je tačka gledišta svih kosovskih partnera i saveznika. Vlasti Kosova učinile bi sebi i svojim građanima dobru uslugu kada bi slušale i poslušale poruke partnera i saveznika“, izjavio je Stano.

Na konstataciju da je premijer Kosova Aljbin Kurti naglasio juče da Kosovo neće čekati doveka da otvori most, Stano je naglasio da ne želi da spekuliše o tome šta bi bilo da Priština pusti most u upotrebu pre dogovora o tome u okviru dijaloga.

„Kao i uvek u ovim slučajevima, radije ne spekulišemo o scenarijima ‘šta ako’. Angažovani smo sa partnerima na Kosovu i međunarodnom zajednicom kako bismo izbegli bilo kakav jednostrani i nekoordinisani korak koji bi mogao da ima više negativnih uticaja i posledica, ne samo na pogođene zajednice, već i na kosovsku administraciju i Vladu u Prištini“, nastavio je on.

On je rekao da nema datuma za sledeći sastanak u okviru dijaloga između Prištine i Beograda, ističući da je stav EU po pitanju mosta jasan.

„Stav EU je vrlo jasan. Nemam datum sastanka koji mogu da najavim trenutno, ali stav EU i svih partnera EU je vrlo jasan kada je u pitanju kako treba da se nosimo sa ponovnim otvaranjem mosta. O tome smo razgovarali sa Prištinom i međunarodnim partnerima“, dodao je, između ostalog, Stano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari