Petković: Od dijaloga ne očekujem ništa, zbog Prištine nije došlo do sastanka 1foto FoNet Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da od nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu ne očekuje ništa.

Petković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je Beograd spreman da o svemu otvoreno razgovara, ali da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

On je rekao da je nakon prethodnog susreta Evropska unija napustila ustaljene „fraze o obe strane“ i da je jasno rekla da zbog Prištine nije došlo do trilateralnog sastanka.

Petković je dodao i da su sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim predstavikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom bili više nego korektni.

„Jasno im je da je Srbija svoje obaveze ispunila. Vučić je uvek za dijalog“, rekao je Petković.

On je rekao da međunarodna zajednica vidi sve, ali da je svima jasno da zapad „mora da ljulja svoje čedo“ i da se kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju gleda kroz prste, ali se nada da to neće tako biti zadugo.

Upitan kako je danas, na Vidovdan Srbima na Kosovu, Petković je rekao da je „srpski narod na Kosovu i Metohiji, tamo gde je oduvek bio, na svojim vekovnim ognjištima, uz svoje manastire, svoju crkvu i svoju državu“.

On je ocenio da je zabrana ulaska poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju na Kosovo „kao da neko zabrani papi da uđe u Vatikan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari