Petković: Došlo je do pomaka po pitanju nestalih 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izjavio danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do pomaka kada je reč o pitanju nestalih.

Petković je rekao da je predstavnik kosovske delegacije Besnik Bislimi želeo da razgovara samo o pitanju nestalih i „bežao od tema o Zajednici srpskih opština (ZSO), pravosuđu, energetici i slobodi kretanja“, preneo je N1.

„Ali to mene nije sprečilo da podrobno objasnim gde Priština krši sporazume i koje su konsekvence njihovog kršenja“, rekao je Petković.

On je istakao da je „prošlo skoro 100 meseci kako Pristina odbija da formira ZSO“.

U Briselu je danas završena još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou uz posredovanje Evropske unije.

Trenutno nema dovoljno elemenata za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, izjavio je posle sastanka predstavnik kosovske delegacije Besnik Bislimi.

On je najavio da bi naredni sastanak na tehničkom nivou trebalo da bude održan krajem oktobra, nakon kojeg bi, ukoliko bude pomaka, mogao da se razmotri i sastanak na najvišem nivou.

Kako je rekao Bislimi, na trilateralnom sastanku je razgovorano samo o nestalima i istakao da je dogovoreno da se otvore arhive, kao i učestvuje u razmeni dosad identifikovanih posmrtnih ostataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari