Petković i Jenča o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa pomoćnikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je zahvalio na saradnji i naglasio značaj uloge UN u zaštiti položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i ukazao na „težak položaj u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni“, saopšteno je iz Kancelarije.

On je izjavio da Priština, današnjom odlukom da njemu, treći put ove godine, onemogući da poseti Srbe u pokrajini i odnese im pomoć, nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, „što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja“.

U saopštenju se dalje navodi da je Petković ukazujući na ozbiljnost situacije u pokrajini izrazio bojazan da će predstojeći lokalni izbori i kampanja albanskih političara izazvati nove incidente i pritiske, što će dodatno ugroziti bezbednost Srba.

„Sve ovo događa se uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što još jednom potvrđuje da Priština čini sve da ugrozi nastavak dijaloga i dovede do destabilizacije prilika na terenu“, naglasio je direktor Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari