Petković: Izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta Beogradu je neprihvatljivo 1foto FoNet/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine u Raški.

Petković je rekao da će Srbija nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane sa prostora Kosova i Metohije kao i do sada, prenosi Kosovo onlajn.

„Cilj ovoga što radi Aljbin Kurti je proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković, koji je predstavnicima Srba sa Kosova preneo poziv predsednika države Aleksandra Vučića da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Petković je istakao da u Prištini spinuju svaku izjavu i sve što se u Beogradu govori u vezi sa Kosovom i Metohijom, pa su tako današnje obraćanje Vučića pretvorili u neku vrstu pretnje.

“Vučićevo obraćanje je, pre svega, bila velika molba Kvinti da sačuvamo mir i stabilnost, koji su nam preko potrebni na Kosovu i Metohiji. Kakva je to pretnja kada molite za mir i stabilnost, kada molite Kvintu da urazumi Kurtija, kada svom narodu govorite da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije”, rekao je Petković.

Kada je reč o jednostranim odlukama Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći, Petković je kazao da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume premijera Kosova.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo zahtev da se formira Zajednica srpskih opština.

Naveo je da svo ovo institucionalno nasilje nad Srbima ne bi bilo moguće da imamo Zajedenicu srpskih opština kao okvir za prava za srpski narod.

„Ako Kurti može da se poziva na sporazum iz 2011. godine, zašto ne mogu Srbi na onaj iz 2013. To i nije za poređenje, jer je ZSO kičma i srce normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari