Kancelarija za KiM: Iživljavali se nad mladićima, upotrebili suzavac; Kosovska policija trvdi da su ih samo kaznili a suzavac se slučajno aktivirao 1Foto FoNet Aleksandar Barda

„Specijalna policija se iživljavala nad srpskom omladinom u Leposaviću, potezala oružje, upotrebila suzavac“ – oglasila se večeras Kancelarija za KiM. Kosovska policija, sa druge strane, iznosi oprečne navode – jedinica za brzo reagovanje je posle ponoći izrekla kazne dvojici mladića zbog remećenja javnog reda, nismo upotrebili prekomernu silu, suzavac se sam aktivirao zbog tehničke neispravnosti – tvrde.

 

Još od prepodnevnih sati na društvenim mrežama kruže objave o navodnom maltretiranju mladića srpske nacionalnosti nakon ponoći ispred jednog kafića u Leposaviću.

Sa istim navodima večeras je izašao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bez preciziranja tačne lokacije i vremena.

„Iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću još jedna je potvrda da operacije Prištine na severu Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta“, poručio je, prenosi Kossev.

Navodi i da je reč o „ničim izazvanom nasilju specijalne policije nad srpskom omladinom“.

„To je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja“, navodi dalje.

Kazao je i da je prekomerna upotreba sile, „svakodnevna matrica policijskog postupanja na Severu“.

„Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije“, dodao je Petković, pozivajući međunarodnu zajednicu da reaguje.

KP: 200 evra zbog remećenja javnog mira

Kosovska policija je, međutim, demantovala većinu navoda zvaničnog Beograda, te se uglavnom slažu samo oko toga da se slučaj dogodio u Leposaviću.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da su zbog navodnog remećenja javnog reda i mira, sinoć, sat nakon ponoći, ispred jednog kafića u Leposaviću kažnjene dve mlađe osobe rođene 2006. godine.

Reč je o novčanoj kazni u iznosu od 200 evra.

Tvrdi da nisu specijalne jedinice izašle na teren, već jedinice za brzo reagovanje, ali potvrđuje da ovi službenici sa sobom takođe nose duge cevi.

Sa druge strane, demantovao je navode da su oni primenili prekomernu upotrebu sile.

„Policija nije upotrebila prekomerni silu, već je radila prema zakonu, procedurama“, kazao je.

Kad se suzavac aktivira

Povodom navoda o korišćenju suzavca Eljšani je kazao da on nije bačen ka mladićima ili upotrebljen protiv njih, već da se, kako tvrdi, aktivirao slučajno usled tehničkih problema, odnosno neispravnosti.

„Došlo je do nesreće. Suzavac je aktiviran, ali nije bačen ka ljudima, nego je pao dole. Kada je jedan policajac izlazio iz auta, suzavac je pukao jer najverovatnije nije imao osigurač, došlo je do tehničkih problema“, kazao je.

U trenutku kada smo razgovarali Eljšani nije imao saznanja o tome da li su mladići odvedeni u policijsku stanicu, ali kaže da, u slučaju da jesu, to je učinjeno s ciljem izricanja kazne, te da nisu privedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari