Petković (Ne damo Jadar): Jedino rešenje je ulica 1Marijana Petković, Udruženje "Ne damo Jadar" Foto: N1

Vlada Srbije je kapitulirala time što je donela Uredbu o vraćanju na snagu projekta „Jadar“, ocenila je danas Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar i pozvala kompletan kabinet Miloša Vučevića da podnese ostavku.

Ona je za televiziju N1 ocenila da je vlada „prekršila Ustav i zakone svoje zemlje“.

„Na temi litijuma nisu dobili izbore. Zašto ne kažu narodu otkud to sad najednom. To je jedna igra koju igraju, kad smo mi u pitanju, sad će pet godina. Istrpeli smo svašta, videli svašta, bilo bi dobro da neki članovi vlade kažu gde su njima preci bili 1914. godine, da ovaj narod samo taj podatak sazna i onda će vam sve biti jasno“, rekla je aktivistkinja.

Ocenila je da će posle usvajanja sporne Uredbe, vlada „prebaciti lopticu“ na gradske odbornike u Loznici.

„Oni treba da donesu prostorni plan projekta Jadar, koji su prvo usvojili, pa na direktivu iz Beograda poništili, jer tako rade. Biće vrlo zanimljivo, jer znamo da će se sve prebaciti na opštinu Loznica. To je ono što vlada radi stalno“, rekla je Petković.

Ona je optužila vlast da „želi da postigne sukob, jer ne može da dođe do dijaloga“.

„Kad neko prekrši zakone i ogluši se o zahteve sopstvenog naroda i pravo i pravdu, jedino rešenje jeste ulica. Verovatno neće biti samo ulica, nego će biti opšti bunt, divna poruka da u 21. veku imamo konačno jedan opštenarodni ustanak“, kazala je aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar.

Vlada Srbije ranije danas usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit „Jadar“.

Kako je objavljeno na sajtu vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, koju je ranije vlada ukinula.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“.

Kako je navedeno, osnov za donošenje današnje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula.

Ustavni sud Srbije je vladinu uredbu o stopiranju projekta „Jadar“ proglasio neustavnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari