Petković: Kosovska policija protivpravno upala u Pošte na severu Kosova i Metohije 1foto FoNet Milica Vučković

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnja akcija Kosovske policije, koja je ušla u sve objekte „Pošte Srbije“ na severu Kosova, kao i u prostorije Trezora Poštanske štedionice u Leposaviću – „protivpravna“.

„Na ovaj način Kurti direktno provocira ratni sukob i očigledno je da želi da izazove sukobe na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice“, ocenio je Petković u pisanoj izjavi.

Dodao je da je ta akcija Prištine izvedena suprotno sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se navodi da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga.

„Konkretno, Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine dogovoreno je u tački 5. da su se obe strane saglasile da će o poštanskim uslugama razgovarati u kasnijoj fazi Dijaloga“, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti se nakon ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice „obrušio na funkcionisanje Pošte Srbije, želeći da Srbe ostavi bez ikakvih sredstava za život, a radnike na ulici“.

„Neka se međunarodna zajednica dozove upamet, jer dok se oni oglase i preduzmu korake iz svoje nadležnosti na prostoru Kosova i Metohije kako bi zaustavili Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu, svi Srbi će ili biti proterani ili pohapšeni, a sve tekovine i dogovori iz Dijaloga zgaženi i poništeni. Ako je to ono što žele i što nam poručuju svojim pasivnim stavom, neka nam tako jasno i kažu“, kazao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari