Petković optužio Rašića da je direktni Kurtijev saučesnik u progonu i terorisanju Srba na KiM 1foto FoNet Milica Vučković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je izjavio da ministar za zajednice Kosova Nenad Rašić daje doprinos u svakodnevnoj antisrpskoj kampanji, čiji je cilj etnički čisto Kosovo, bez Srba.

Prema Petkovićevim rečima, kosovski premijer Aljbin Kurti želi da Srbe na Kosovu “ostavi bez bolnica i škola, lekova i udžbenika i time izazove finalnu humanitarnu katastrofu”.

Petković tvrdi da je Rašić “direktni Kurtijev saučesnik u progonu i terorisanju Srba” i da će biti “odgovoran ukoliko ijednom srpskom detetu bude uskraćena zdravstvena zaštita i pravo na obrazovanje”.

Nikada nećemo dozvoliti da Srbi ostanu bez lekova i zdravstvene zaštite, niti naša deca bez obrazovanja, poručio je Petković u pisanoj izjavi.

Ministar Vlade Kosova Nenad Rašić je danas izrazio uverenje da srpske institucije u zdravstvu i prosveti na Kosovu zasad nisu ugrožene eventualnim zatvaranjem, ali je rekao da kosovski Srbi ipak moraju „biti spremni za scenario koji se nama neće dopasti“, što je iz Beograda ocenjeno kao „doprinos svakodnevnoj antisrpskoj kampanji“.

Rašić je za Radio Slobodna Evropa kazao da „treba planirati opcije“ jer se „ne postavlja pitanje da li će se desiti (ukidanje obrazovnih i zdravstvenih institucija po sistemu Srbije), nego kada će se desiti“.

„Sve ono što nas je u zadnje vreme kao iznenadilo, sve što kao nismo znali, ili što je to Beograd krio od nas, ne znači da se neće desiti“, kazao je Rašić, kosovski ministar za zajednice i povratak.

Objasnio je da će obrazovne i zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije i rade po srpskom sistemu, morati da se „inkorporiraju“ u kosovski zakonodavni sistem „jer tako nešto predviđaju sporazumi iz Brisela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari