"Kurti čekao odlazak Makrona": Petković o upadu KP u srpske institucije 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da vanredna situacija za Srbe na Kosovu traje od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, koji sprovodi etničko čišćenje i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i da se sa akcijom „upada“ u srpske institucije čekao odlazak francuskog predsednika iz Beograda.

Petković je za RTS rekao da su kosovski specijalci izgleda čekali kraj radnog vremena institucija privremenih organa, čekajući verovatno odlazak francuskog predsednika Emanuela Makrona iz Srbije, „jer je Priština mnogo nervozna zbog te posete“.

Posebno ih je iznerviralo što je Makron usred Beograda rekao da postoji zabrinutost zbog jednostranih poteza Prištine i da će sa pažnjom pratiti položaj srpske zajednice na Kosovu, naglasio je Petković.

Jasno je da Kurti ne želi dijalog, rekao je on, navodeći da je zadatak Srbije da pozove međunarodnu zajednicu na reakciju, ali je jasno da osim saopštenja neće biti nikakve reakcije, konkretnih mera i poteza.

Ne možete „pilatovski da perete ruke“ saopštenjima, jer je jasno da Kurti ovakvim potezima menja situaciju na terenu, a nas pozivaju na razgovor u Briselu, ocenio je Petković.

Petković je predočio da Srbija nema nikakvih paralelnih institucija u četiri opština na severu, već su nelegalni i nelegitimni gradonačelnici tih opština.

Kurti je ušao u izbornu kampanju, obračunava se sa Srbima, a međunarodna zajednica šalje saopštenja, rekao je on i naglasio da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sve probleme.

On pokušava nasiljem da izaziva reakciju srpskog naroda na Kosovu, a ja ih pozivam da ostanu smireni, a Beograd će nastaviti da se bori za njih. Strpljen, spasen, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari