Petković: Kurti je piroman 1foto FoNet Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti duže od dve godine optužuje Beograd kako, navodno, hoće nemire u regionu, a pokazuje de da je on „jedini nasilnik i piroman na Balkanu“.

Kurti, pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na Kosovu i Metohiji, navodi Petković u pisanoj izjavi.

Sa istom opsesijom, sa kojom progoni srpski narod protekle tri godine, mogao je da se posveti ispunjenju obaveza iz Dijaloga i potpisanih sporazuma i Srbi bi već imali formiranu Zajednicu srpskih opština i garantovanu bezbednost koju danas nemaju, naglasio je on.

Petković smatra da je kompletna međunarodna zajednica prozrela namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština, jer je nemoguće da „sve ljude laže sve vreme“.

Beograd je sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze, istakao je Petković.

Kao što je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud, dodao je on.

Petković podseća da je formiranje ZSO prvih šest tačaka sporazuma u Briselu i propratnih dokumenata i Opštih principa iz 2015. godine, dodajući da „nikakvi Kurtijevi preduslovi nisu, niti će ikada biti osnov za njeno formiranje, već isključivo služe da svoje obaveze izbegne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari