Petković: Obećanjem da će do kraja meseca poslati nacrt statuta ZSO Priština izbegava obaveze iz dijaloga 1foto FoNet Milica Vučković

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je pismo koje su vlasti u Prištini poslale u Savet Evrope, u kojem se obavezuju da će do kraja meseca poslati nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu Kosova, čist falsifikat kojim se žele izbeći obaveza iz dijaloga Beograda i Prištine

U pismu se dodatno navodi da taj statut sastavlja kosovski premijer Aljbin Kurti, u koordinaciji sa njemu
lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert, tvrdi Petković u pisanoj izjavi.

Petković je dodao da se, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni statut ZSO dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, pa nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine.

Prema njegovim rečima, nacrt statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, koji je 2. maja 2023. godine u Briselu predstavio svoj nacrt.

Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na Kosovu, sa kojima su više meseci usko kordinirali na pisanju nacrta statuta, rekao je Petković i naveo da je i 21. oktobra 2023. godine velika petorka, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, u Beogradu predstavila nacrt statuta ZSO koji je izradila EU, rekao je Petković.

Beograd je izrazio spremnost da radi na tom dokumentu, kao dobroj polaznoj osnovi, za sastavljanje konačnog statuta, dok je Kurti to odbio, dodao je on.

„Nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao“, predočio je Petković.

Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru, jer sve što trenutno Kurti radi nema veze sa dijalogom, već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari