Petković: Objektivna procena Uneska o ugroženosti srpskih manastira na Kosovu 1Foto: Print screen Kosovo online

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je odluka Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), da četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji zadrži na listi svetske baštine u opasnosti, doneta na osnovu objektivnih procena političke i bezbednosne situacije na terenu.

Petković je za današnji Kurir naveo da, sve dok su manastiri Srpske pravoslavne crkve (SPC) visoko na agendi Uneska, to pruža „dodatnu zaštitu od uništenja, oštećenja ili uzurpacije“.

„Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Bogorodica Ljeviška su četiri najlepša srpska pravoslavna spomenika i živa mesta vere na Kosovu i Metohiji, ali i pored toga što Unesko revnosno brine o njihovoj sudbini, ispod radara svetske javnosti promiču gotovo svakodnevni napadi na druge srpske svetinje i imovinu SPC na Kosovu i Metohiji“, tvrdi on.

Prema njegovim rečima, to što Unesko vidi političku situaciju na terenu kao razlog za nastavak pružanja zaštite tim spomenicima, „dovoljno govori u prilog tome gde je izvor problema“.

„Postojanje čvrstih garancija za bezbednost srpske kulturne baštine i neometano funkcionisanje srpskih mesta bogosluženja i nadalje će biti jedan od naših ključnih zahteva u procesu normalizacije odnosa s Prištinom“, dodao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari