Petković: Priština brutalno krši sve moguće dogovore i sporazume 1foto FoNet Milica Vučković

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je danas navode Prištine da Beograd krši sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, ukazujući da je ona jedini nepouzdan i nekonzistentan partner u dijalogu koji se služi obmanama, zamenom teza, lažnim optužbama i fingiranim aferama da bi prikrila svoja nedela.

Priština je ta koja više od godinu dana krši sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, jer je skoro 500 dana branila uvoz srpske robe na prostor Kosova i Metohije i time onemogućavala protok robe kao jedne od osnovnih tekovina ovog sporazuma, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da je, „čak i posle navodne deblokade prelaza Merdare“, Priština „brutalno nastavlja da krši sve moguće dogovore i sporazume“, jer na tom prelazu drži više od 100 kamiona sa robom.

Dugačka je lista sporazuma koje Priština svakodnevmo krši, počev od činjenice da više od 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da je umesto toga krenula u protivpravno i nasilno gašenje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, koje treba da budu osnov upravo za formiranje ZSO, naveo je Petković.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja rekao je da je Srbija prekšila Sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima, tvrdeći da su četiri pripadnika žandarmerije boravila nekoliko minuta na ulazu u objektu policije na prelazu Merdare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari