Petković razgovarao s turskim ambasadorom o situaciji na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Turske u Srbiji, Hamijem Aksojom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, u svetlu poslednjih događaja na severu Kosova, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković je turskog ambasadora upoznao s potezima Prištine koji su, kako je rekao, generator tenzija na severu Kosova i koji ugrožavaju mir i bezbednost na terenu i u celom regionu.

Petković je rekao da je odbijanje Prištine da sprovede postignute dogovore u Briselu, pre svega koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, pravosuđe i energetiku, stalni izvor tenzija i da izazivaju veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu.

Upozorio je da premijer Kosova Aljbin Кurti ne namerava da se zaustavi u provokacijama i pritiscima na Srbe i da u tom smislu treba tumačiti njegovu današnju izjavu da na Кosovu neće dozvoliti „bosnizaciju“, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

On je rekao da će na prvom sledećem sastanku u Briselu glavna tema biti Zajednica srpskih opština, sa čime se, kako je naveo, saglasila i EU u svom poslednjem saopštenju u vezi sa dijalogom.

„ZSO ima cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe, na ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini“, rekao je Petković.

On je naglasio da Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari