Petković: Razgovori bili teški, Priština nije spremna za normalizaciju odnosa 1foto FoNet Milica Vučković

U Briselu je završen još jedan krug tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle trilateralnog sastanka da su razgovori bili teški, ali da je naša strana bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih prethodno postignutih sporazuma, kao i na formiranje ZSO.

Petković je rekao da su prvo imali bilateralni sastanak sa visokim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Na sastanku sa Lajčakom smo insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština, ali smo razgovarali i o nestalima i o energetici, kao i da se odblokira srpska roba koja više od godinu dana ne može da uđe na prostor KiM. Razgovarali smo i o mostu na Ibru“, rekao je Petković, prenosi RTS.

Direktor kancelarije za KiM je rekao da je posle usledio sastanak delegacije Prištine sa Lajčakom, a potom i trilateralni sastanak, odnosno direktan susret delegacija Beograda i Prištine.

„Insistirali smo na formiranju ZSO, što je ključno za proces normalizacije odnosa“, istakao je Petković u Briselu.

Napomenuo je da je Beograd uvek spreman da razgovara.

„Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara“, rekao je Petković novinarima posle sastanaka.

„Naša strana je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih sporazuma. Na sastanku sa Lajčakom smo razgovarali o ZSO, nestalima, slobodi kretanja, istakli da je neophodno da se odblokira srpska roba, o mostu na Ibru gde smo istakli šta piše o mostu u sporazumu – da treba da se izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola, što Priština nije uradila. Lajčak je rekao da to može samo u dijalogu da se reši“, rekao je Petković.

Dodao je i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

„Oko energetike je bilo brojnih pitanja, gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju“, rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

„Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba“, istakao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari