Petković: Razlupani srpski lokali u Bošnjačkoj mahali pokazuju da je Kurtijeva ideologija fašizam 1foto: Kancelarija za KiM

„Izlozi četiri srpska lokala u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, razbijeni su sinoć u podmuklom napadu ekstremista, i takoreći pred očima međunarodnog prisustva, čime su na najogoljeniji način potvrđene i namere i prava priroda Kurtijevog režima“, navodi u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

Petković dodaje da je „sada jasno sa kojom namerom i razlogom je Kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM“.

„Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta u znak sećanja na tragediju koja je otpočela upravo lomljenjem izloga, i ovo je nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogoljeniji fašizam“, tvrdi Petković.

Direktor Kancelarije dodaje i da iskustvo, kako kaže, uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu, i zato je, poručuje, neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, jer, dodaje, istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama.

„Kurtijevi ekstremisti Srbima ne dozvoljavaju čak ni da u miru proslave Svetog Nikolu i svakoga dana on i njegovi nasilnici u policijskim uniformama udaljavaju nas od mirnog rešenja situacije na severu pokrajine“, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da se kosovski premijer Aljbin Kurti „očigledno nada“ da će stvaranjem atmosfere straha i neizvesnosti obeshrabriti Srbe na severu Kosova i Metohije i da će, dodaje, otupeti njihovu rešenost da istraju u pravednoj borbi za svoja prava, ali, poručuje on, srpski narod je „izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta“.

U saopštenju se nalaze i fotografije iz Bošnjačke mahale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari