Petković sa Eskobarom: Beograd za nastavak pregovora, ali i sprovođenje svih postignutih dogovora 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da je Beograd spreman za nastavak pregovora sa Prištinom, ali da insistira na sprovodjenju postignutih dogovora, pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Petković je, kako se navodi u saopštenju kancelarije, Eskobaru istakao jučerašnju presudu koju je na ponovljenom sudjenju protiv predsednika Opštine Zvečan Ivana Todosijevića doneo Osnovni sud u Prištini, a kojom je Todosijević osudjen na godinu dana zatvora zbog izjava o Račku.

On je podsetio i na slučaj 20-godišnjeg Nikole Nedeljkovića koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu jer je isticao srpske simbole, zbog čega je osudjen na osam meseci zatvora.

„Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve gradjanske i demokratske slobode“, rekao je Petković.

On je istakao da Beograd traži puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predvidja da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na Kosovu, na šta su, po njegovim rečima, više puta ukazali i najviši predstavnici medjunarodne zajednice.

Petković je naveo i kršenja sporazuma o zvaničnim posetama, kojima mu „Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini“.

„Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama“, kazao je on.

Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike, a Petković je naveo da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari