"Priština brutalno sprovodi teror nad Srbima": Petković sa Bocan Harčenkom 1foto FoNet Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom, istakavši da vlasti u Prištini sprovode brutalno nasilje i teror nad Srbima, posebno na severu Kosova. On je naglasio da su pre 11 dana kosovski specijalci upali u sve one srpske institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je tokom satanka sa Harčenkom posebno naveo da su 30. avgusta kosovske specijalne jedinice upale u sedišta Privremenih organa u četiri opštine na severu Kosova, u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, ali i u prostorije Pio Fonda, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, prenosi Kosovo online.

„Reč je o srpskim institucijama koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština, a koju vlasti u Prištini odbijaju da formiraju više od 11 godina“, kazao je Petković.

Petković je naglasio da je kulminacija brutalnog gašenja političkih i ljudskih sloboda bilo saslušavanje čelnika srpskih institucija.

„Pored toga, što su albanske vlasti namerile da ugase institucije koje Srbima, ali i drugim stanovicima KiM, omogućavaju ostvarivanje neophodnih socijalnih davanja, plata i penzija, saslušavanje čelnika srpskih institucija pokazatelj su kulminacije brutalnog gašenja političkih i ljudskih sloboda srpskog naroda na KiM“, upozorio je Petković.

On je istakao da su svi potezi Prištine do sada deo kontinuirane politike koja ima za cilj da srpska država i srpski narod nestanu sa Kosova.

„Namera Kurtija je da generiše tenzije i stvara sukobe“, naglasio je Petković.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da jedino međunarodna zajednica ima načina da zaustavi Kurtija i stane na put njegovim opasnim namerama, u suprotnom, kako je rekao, odsustvo neophodnih mera će pokazati da Kurti ima podršku za politiku koju sprovodi.

„Beograd, uprkos svemu, ostaje pri stavu da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, a očuvanje mira i bezbednost srpskog naroda, najveća su briga srpske strane“, kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da poslednji događaji vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva i stvaranja etnički čistog Kosova, što je, kako je istakao, neskrivena zamisao i težnja Aljbina Kurtija.

Na kraju razgovora, Petković je izrazio zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije i njegovoj zemlji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na insistiranju poštovanja Rezolucije 1244, u njenom punom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari