"Hrvat" Picula na funkciji izvestioca EP za Srbiju je radost za Vučića: Šta još sagovornici iz Beograda i Zagreba kažu o reakcijama režima na ovo imenovanje? 1foto EPA/IGOR KOVALENKO

Za razliku od predstavnika režima Aleksandra Vučića u Srbiji, koji su imenovanje Tonina Picule, političara iz Hrvatske, za specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, ocenili kao „uvaljivanje“, sa namerom da se unize pozicije Srbije na putu evropskih integracija, većina posmatrača prilika, koji nisu pod kontrolom SNS, vide ovakvu reakciju kao potpuno neodgovarajuću i neosnovanu.

– Po svim svojim objektivnim karakteristikama, Tonino Picula je blizu idealnoga kandidata za poziciju stalnoga izvjestitelja Evropskoga parlamenta za Srbiju. Nedvojbeno odlično poznaje srpsku i regionalnu situaciju. Donedavno je bio na sičnim funkcijama u odnosu na Bosnu Hercegovinu, Kosovo i Crnu Goru. Nema jezičnih problema u komunikaciji, ima veliko parlamentarno iskustvo, kao i diplomatsko iskustvo u procesu pristupanja EU, pripada najumjerenijim hrvatskim političarima, posebice kada je riječ o odnosu spram etničkih manjina i susjedstva, kao i stranci (Socijaldemokratska partija) koja je spram susjeda najčešće iskazivala barem suradljivost, ako ne i podršku – kaže za Danas Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Hrvat" Picula na funkciji izvestioca EP za Srbiju je radost za Vučića: Šta još sagovornici iz Beograda i Zagreba kažu o reakcijama režima na ovo imenovanje? 2
foto Medija centar

Uostalom, dodaje, većina je domaćih prigovora na Piculin račun upravo polazila od njegovog „oklevanja“, dakle od izostanka radikalnosti.

– No, čini se da da ove činjenice ne pomažu u srpskome prihvaćanja njegove uloge. „A nama dali Hrvata! Baš im hvala. Nije problem u Hrvatu, nego u njegovim stavovima. Ali dobro, radit ćemo s njima pa ćemo vidjeti kako će to biti. Ali smo poruku razumjeli. Bit će zanimljivo“, rekao je Aleksandar Vučić, a podseća Puhovski.

Prema njegovim rečima, s jedne strane, predsednik Srbije – striktno nacionalistički – smatra problemom samo postavljanje Hrvata na ovu funkciju, a prošireni medijski primitivizam je to u međuvremenu dodatno radikalizirao.

– S druge pak strane, uvidjevši da mu je jezik opet jednom bio brži od razuma, Vučić se je odmah pokušao ispraviti i upozoriti na Piculine stavove kao problem. No, teško bi bilo kod njega naći stavove koji odudaraju od pristupne politike EU, te bi ga diskvalificirali kao „mrzitelja Srba“. Već je u prvoj javnoj reakciji Picula posve razumno upozorio na to da pristupanje Srbije EU nipošto nije vezano samo uz priznanje Kosova – to je tek dodatni uvjet koji se Srbiji postavlja (što je, načelno, neobično s obzirom na to da nekoliko država članica EU nije priznalo Kosovo). Govorio je o društvenim promjenama koje se u pristupnom procesu očekuju od svake države kandidatkinje. A baš o tomu je u biti riječ – objašnjava sagovornik Danasa.

Može se postaviti pitanje o opterećenju kojem je Picula izložen ovom odlukom, kaže dalje, a o tome da će njegove reči i postupci biti gledani s posebnom pažnjom – praćenom, nažalost, ponegde i s proširenom nacionalističkom histerijom opterećenom pojednostavljenom interpretacijom procesa u skladu s formulom: Put u Brisel vodi kroz Zagreb.

– Sve u svemu, nakon nekoliko pozitivnih znakova spram Srbije iz EU – možda treba, za promjenu, ozbiljno shvatiti Vučićeve riječi: valja raditi s njim, u dobroj vjeri, i dati mu priliku da pokaže kako se odnosi spram „vrućega krumpira“ na Balkanu – zaključuje Žarko Puhovski.

Podsetimo, Vučića je na izbor Picule za izvestioca Evropskog parlamenta reagovao rečima: „A, nama dali Hrvata…“.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je u ciničnom tonu: „Razumeli smo poruku“, dok je Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Srbije rekao da je „to je kao da od hrvatske Vlade očekujete da se izvini za zločine počinjene nad Srbima u Oluji“.

"Hrvat" Picula na funkciji izvestioca EP za Srbiju je radost za Vučića: Šta još sagovornici iz Beograda i Zagreba kažu o reakcijama režima na ovo imenovanje? 3
foto: Antonio Ahel/ATAImages.

„Picula je radost za Vučića“

Prema rečima Zdravka Ponoša, poslanika i lidera stranke Srbija centar, Vučić ima sve razloge da bude radostan imenovanjem Tonina Picule.

– Vučiću ne pada na pamet da otkoči napredovanje Srbije na putu evropskih integracija, a važno mu je da domaćoj javnosti odgovornost za tu zaglavljenost prebaci na nekog spolja. Naravno da Evropa, uključujući važne zemlje, ali i briselsku administracija imaju svoj deo odgovornosti za stanje stvari, ali ključno je odsustvo Vučićeve političke volje da se na tom putu napravi ikakav korak. Mnogo više mu odgovara aktuelni status kolonijalnog upravnika. A kao što rekoh, to sasvim odgovara i moćnim zapadnim igračima, pogotovu ovima što su zapeli za srpski litijum – smatra sagovornik Danasa.

Za razilku od Vladimira Bilčika (prethodnog izvestioca), dodaje, Picula će verovatno pedantno evidentirati sve brljotine SNS režima i nesipunjavanje kriterijuma za napredak na putu evropskih integracija.

– To će biti dosta relevantna argumentacija svima koji ne žele da vide Srbiju u EU. To ne želi ni Vučić. Samo što će sad za zaglavljenost moći da okrivi Piculu. Vučiću je idealno da izvestilac bude neki Hrvat, makar i najdobronamerniji. Ne verujem da to nisu videli i oni u Briselu koji su se opredelili za Piculu. Srbija je na putu da propusti i treći voz u 40 godina. Ništa nam ne pomaže karta koju imamo u džepu. Najvažnija smo zemlja regiona. I pored svih destrukcija SNS-a, mi i dalje imamo najjače insitucionalne kapacitete da uhvatimo korak sa EU. Ne vredi, ne samo da nas prestiže Crna Gora. A sada se merimo sa Moladvijom. Sa SNS-om i nemoguće postaje moguće na najgori način – zaključuje Zdravko Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari