Pitanje za Vuka Jeremića: Kako bi izgledala organizacija protesta sa onima (desnicom) koji se ne slažu sa zahtevima ili su čak protiv njih? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Teško je zamisliti kako bi izgledala organizacija protesta sa onima koji se ne slažu sa zahtevima protesta ili su čak protiv njih – komentariše za Danas Đorđe Pavićević, profesor FPN i poslanik Ne davimo Beograd, kritiku predsednika Narodne stranke, Vuka Jeremića, da tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja iz proevropske opozicije dobro ne izvode pobunu naroda.

Vuk Jeremić je rekao da bez saradnje Dveri, Novi DSS i Zavetnika nije moguće savladati režim Aleksandra Vučića.

Na pitanje o protestima „Srbija protiv nasilja“, Jeremić je odgovorio da „smo daleko od jedinstva neophodnog da bi protesti uspeli“.

„Sve je očiglednije da protesti nisu doneli ono čemu su se građani nadali kada su u velikom broju izašli na ulice. Nije pronađen način da se ogromna energija na ulici kanališe tako da režim bude prinuđen da ispuni bilo koji zahtev“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi zato trebalo razmisliti da se „pruži ruka i onima koji do sada nisu imali prilike da učestvuju u organizaciji protesta“, što znači i strankama desne orijentacije.

„Stranke koje trenutno vode proteste same ne mogu pobediti režim i to znaju svi, pa i oni koji organizuju proteste. Ako je cilj da na sledećim izborima dobijemo koji mandat više, onda bi možda trebalo nastaviti ovim putem. Ako nam je stalo da Aleksandru Vučiću vidimo leđa, onda bi trebalo razmisliti i o uključivanju ljudi iz drugih stranaka i organizacija. Ako neko ima drugačiju agendu, onda neka samo nastavi ovako“, rekao je Jeremić.

„Bez koordinacije sa svim delovima političkog spektra u Srbiji možemo samo da sanjamo da će doći do promene vlasti. Ako ne budemo otvoreni za nova partnerstva, to je recept za poraz na sledećim izborima“, dodao je Jeremić.

Pitanje za Vuka Jeremića: Kako bi izgledala organizacija protesta sa onima (desnicom) koji se ne slažu sa zahtevima ili su čak protiv njih? 2
Foto: N1/screenshot

Jeremićeve izjave protiv organizatora protesta usledile nakon smene Miroslava Aleksića 

Jeremić je ovo izjavio nakon što je smenio Miroslava Aleksića sa mesta predsednika IO NS, koji se u poslednja dva meseca posebno istakao kao tehnički organizator protesta, u saradnji sa proevropskom opozicijom, i kao govornik u Skupštini Srbije koji je pridobio brojne simpatije opozicionih pristalica.

– Sve opozicione poslaničke grupe imale su mogućnost da učestvuju u organizaciji protesta, ali su se desne poslaničke grupe same isključile iz organizacije, a neke čak aktivno protivile zahtevima protesta – pojašnjava slučaj Đorđe Pavićević.

Drugo je pitanje, dodaje, mogućih postizbornih koalicija o kojima je Jeremić govorio i njegove želje da se politički pozicionira kao most između ili ujedinitelj proevropske i patriotske opozicije.

Ne bi smelo da se dogodi da kroz organizaciju protesta pojedini akteri svima u opoziciji nameću posebna rešenja, buduće izborne strategije

Pitanje za Vuka Jeremića: Kako bi izgledala organizacija protesta sa onima (desnicom) koji se ne slažu sa zahtevima ili su čak protiv njih? 3
Šetnja Srbija protiv nasilja Beograd Foto: Lazar Novaković

– Ne može se takva politička agenda ostvarivati na protestima. Među sadašnjim organizatorima postoji dogovor da se partijske agende ostave po strani. Ne bi smelo da se dogodi da kroz organizaciju protesta pojedini akteri svima u opoziciji nameću posebna rešenja, buduće izborne strategije i strategije rušenja režima. Nametanje ideja i pojedinačnih strategija nanelo bi štetu protestima, kao što je često u prošlosti bio slučaj. Dosadašnja praksa dogovaranja dovela je do dobre saradnje opozicije i mogla bi utrti put ka široj saradnji. Bilo bi pogubno da ona postane žrtva unutarstranačkog pozicioniranja – zaključuje Đorđe Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari