"Odišu najgorim cinizmom, ključno pitanje ko stoji iza njih": Sagovornici Danasa o plakatima sa Vučićevim likom na severu Kosova 1Foto: Screenshot/YouTube/Kosovo Online

Pitali smo naše sagovornike šta misle o tome što su u nedelju ujutro na severu Kosova osvanuli plakati sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz poruku „Vrhovni komandante, čekamo te“.

Prištinski analitičar sa Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Šeholi smatra da iza lepljenja plakata sa Vučićevim likom stoje grupe ekstremista koji podrivaju ustavni poredak Kosova.

„Plakate koje smo videli ujutru na severu Kosova ukazuju da u tom delu Republike Kosova postoje grupe ekstremista koje imaju za cilj podrivanje ustavnog poretka Kosova. Poruka sa likom vrhovnog komandanta je poruka da Srbija želi rat i da su Srbi sa severa Kosova spremni da slušaju vrhovnog komandanta. To je opasna poruka koja nema za cilj nastavak dijaloga nego poruka da su srbi spremni za rat“.

Šeholi kaže da je predsednik Srbije taj koji potpaljuje vatru.

„Eh, sada ćemo čuti izjave ‘vrhovnog komandanta’ kako se Srbija zalaže sa mir i dijalog ukazajući time da je tobože taj ‘vrhovni komandant’ jedini koji može da gasi vatru, koju upravo on potpaljuje“, kaže Šeholi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ključno pitanje ko stoji iza plakata koji su se pojavili na severu Kosova.

„Plakati koji su se pojavili u srpskim sredinama na severu Kosova, odišu najgorim cinizmom. Samo je pitanje ko iza njih stoji, pa je na taj način ironičan. To je ključno pitanje. Ako su u igri Vučićevi ljudi, onda je to krajnje maligno izrugivanje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji je aktuelnom predsedniku Srbije poslužio kao momenta za potkusurivanje“, kaže Anđelković.

Anđelković dodaje da bi poruka „Vrhovni komandante, čekamo te“ mogla da bude izrugivanje samom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Poruka sa plakata deluje kao da mu se izruguju. Gde si, umišljeni vrhovni komandante, sada kada nas gaze? Ili šta bi sa tom tvojom pričom o zaštiti Srba na severu Kosova i propagandnom dizanju dva aviona kada ti pada rejting? Teško je reći šta je u pitanju, ali svako ko ima iole stida, da je na Vučićevom mestu, pocrveneo bi zbog toga šta se desilo“.

Portparol Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da se traga za osobama koje su u četiri opštine na severu Kosova lepile plakate sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari