Plan protesta "Srbija protiv nasilja": Šetnja od Skupštine do Gazele, blokada u trajanju od dva sata i saopštavanje daljih koraka 1foto (BETAPHOTO Miloš Miškov)

Drugi po redu protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan u petak, 12. maja, okupljanjem građana u 18 časova ispred Skupštine Srbije, gde će organizatori ponovo pročitati svoje zahteve, a zatim se, zajedno sa okupljenim građanima, uputiti ka Gazeli, gde sledi dvočasovna blokada.

Kako je Danasu rečeno u Ne davimo Beograd, tokom blokade na Gazeli biće saošteni dalji koraci i načini protestovanja.

Podsetimo, iako su organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ najavili da će tek sutra ispred Vlade Srbije saopštiti plan na koji će se protest održati u petak, kako bi se izbegle moguće manipulacije od strane režima, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je još jutros na televiziji Pink rekao da se planira blokada puteva, pomenuvši Gazelu.

U Ne davimo Beograd kažu da će protest “Srbija protiv nasilja” biti organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz „najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija“.

– Na početku če biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana u tišini uputiti u blokadu mosta Gazela – ističu u NDB.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela.

Skup će se odvijati bez stranačkih obeležja.

Prvi protest „Srbija protiv nasilja“, koji se održao pre dva dana, u ponedeljak, 8. maja, okupio je, prema tvrdnjama organizatora 50.000 ljudi.

Ne samo u Srbiji već i u regionu i svetu, ovaj protest je okarakterisan kao najveći u poslednjih par godina protiv režima Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije je osporavajući masovnost i smanjujući broj okupljenih za više od pet puta, najavio takozvani kontraming 26. maja, najavljujući milione građana koji će doći da podrže njega i vlast Srpske napredne stranke.

Povod za ovakva društveno politička previranja, odnosno traženje odgovornosti vlasti od strane opozicije su nezapamćene tragedije, masovna ubistva u OŠ Vladislav Ribrinikar u Beogradu i potom, za nepuna dva dana, masakr u okolini Mladenovca.

Zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja”

Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. Takođe, neophodno je hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo
1) smenu Saveta REM-a
2) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,
3) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV.
4) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

* Zahtev za smenu ministra prosvete Branka Ružića je ispunjen, a za ispunjenje drugog zahteva, zakazivanje sednice Narodne skupštine, obezbedili smo potpise svih opozicionih organizacija, odnosno ⅓ poslanika, čime je ispunjen zakonski uslov za sazivanje sednice koju Vladimir Orlić sada mora da sazove. Na sednici će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari