Plenković: Jasan stav prema Jasenovcu 1Foto: Antonio Bat /Epa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je stav te zemlje prema holokaustu i zločinima u logoru Jasenovac „jasan i nedvosmislen“, a da je izložba posvećena Jasenovcu koju je Srbija organizovala u Ujedinjenim nacijama „svojevrsna provokacija političara koji su pokrenuli agresiju u bivšoj Jugoslaviji“, prenosi Anadolija.

„Očito je da postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, ne gledaju, ne slušaju šta se radi, ne čuju poruke, nastoje jednom izložbom u Njujorku instrumentalizovati temu, vratiti odnose na vreme Drugog svetskog rata“, ocenio je Plenković.

Hrvatska se neće dati uvući u tu priču. Znamo šta su naše vrednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, jasno artikulirati saučešće prema žrtvama, osuditi one koji su počinili zločine“, rekao je Plenkovićnakon konferencije „Hrvatska na vratima energetske unije“.

Kako je rekao, ti koji „ovakve stvari rade“ moraju da se zapitaju kakva je bila „politika prethodnika iz stranke ministra spoljnih poslova Srbije“.

„Na primer početkom 90., kada je velikosrpski Miloševićev režim vodio agresiju na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, razarao Vukovar, doveo do 15.000 mrtvih u Hrvatskoj“, rekao je hrvatski premijer i ocenio da takve osobe i političari „sigurno nemaju kredibiliteta da rade ovakve provokacije“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je nedavno izložbu u Ujedinjenim nacijama u Njujorku koja, kako je rečeno, ima za cilj negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve. Tu priliku iskoristio je da uputi poruku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, podseća agencija.

„Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima Jasenovca, očekujemo da to uradi i u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je 50.000, 100.000 ili 700.000, da je jedan čovek ubijen zbog toga što je Jevrejin, ili zato što je Srbin, to je bruka“, rekao je Dačić.

Hrvatska je uputila Srbiji protestnu notu zbog izjava ministra Dačića, u kojoj se ističe da su izjave srpskog šefa diplomatije u UN pokazale da „Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari