Plenković: Ne zagovaramo promenu granica

Ostavite komentar


  1. Koji licemer. Misljenje Badinterove komisije se odnosilo iskljucivo na republicke granice koje se priznaju kao medjudrzavne. Granice pokrajina se ne spominju nigde, ni pre ni kasnije u misljenju Badinterove komisije. Ako su granice 6 republika priznate kao drzavne granice onda je protivno misljenju Badinterove komisije da se te granice menjaju i da se sada uvode nekakve „pokrajinske granice“. Pokrajine nisu bile konstitutivni elementi jugoslovenske federacije nego Republike Srbije Ali sta i ocekivati o ovakvih kao Plenkovic…

    1. Citirane su izjave g-dina Plenkovića date u Berlinu, odmah po sastanku sa g-đom Merkel. Deluje logično da se deo njihovog razgovora – kao članica EU – odnosio i na Kosovo, kao ovoga leta najvrelije političko pitanje. Gospodin je (pretpostavljam) pitan za mišljenje, dao ga je i njime konstatovao ono što se dobro zna. Da su granice država nepromenjive, na Balkanu posebno, i da je Badinterova komisija to jasno rekla. Ne znam zašto sad Plenković ispada licemer.

      Uzgred, pomenuta komisija je 90-ih godina i državu Hrvatsku odredila u njenim avnojevskim granicama, sa obavezom da prema manjinama postupa na najvišem civilizacijskom nivou. Što tamošnju srpsku manjinu nije sprečilo da se buni; Srbi u Hrvatskoj hteli su otcepljenje. Kao što sada, u Bosni i Hercegovini, preko Dodika, ponovo pokušavaju, zaboravljajući krvavu prošlost.

      Od 1999. g. Kosovo emocionalno nije više deo Srbije. Otprilike od tada (mnogobrojnim priznanjima stranih zemalja i svetski relevantnih organizacija) nije više ni formalno deo Srbije. Deluje da je ministar Stefanović jedini koji to ne zna, pa komentariše, krijući se iza leđa svog šefa.

      1. @Vesna Mitić-Nedeljković
        Badenterova komisija je donela zakljucak da su REPUBLICKE GRANICE NEPROMENJIVE i da postaju MEDJUDRZAVNE. Kuzite’? REPUBLICKE GRANICE . Pokrajine Vojvodina i Kosovo se nalaze unutar REPUBLICKIH granica Srbije te administrativne granice Vojvodine i Kosova po misljenju Badinterove komisije nisu niti mogu biti medjudrzavne granice. Kuzite razliku izmedju republika i pokrajina? Ko bi se to 90-tih u Hrvatskoj prema Srbima ponasao „na najvisem civilizacijskom nivou“? Ustaosidni rezim Tudjamana i ustasoidna Hrvatska? Krajnje neozbiljno. Cak ni danas, kada je Hrvatska u EU prava Srba nisu postovana, i Srbi su diskriminisani a kamoli 90-tih godina kada su Hrvatska ali i svi ostali na Balkanu bili na vrhuncu svog sovinistickog zanosa.
        Smeta sto Srbi u Hrvatskoj i BiH zele da se otcepe i osamostale dok istovremeno ne smeta sto albanska nacionalna manjina na Kosovu to isto radi? Eto opet licemerja.
        „Svetski relevantne organizacije“ su UN, Savet Evrope, Interpol, Unesco i u tim organizacijama „drzava kosova“ nema clanstvo niti ce ga imati. Deluje da samo Plenkovicevi botovi i drveni advokati to ne znaju..

      2. @Vesna Mitić-Nedeljković

        Hrvatski bot? Fantasticno. I to jos na ekavici. Svaka cast za trud. Placa je ok? Posto je Hrvatska u EU garant se dobiju dva sendvica i bonus cokoladica i to cista hrvatska. Kaj ne?

      3. Licemerje 1.
        Badinterova komisija donosi zakljucke koji se odnose na republicke granice unutar Jugoslavije koji kazu da su one nepromenljive i da proglasenejem nezavisnosti postaju medjudrzavne sto se potvrdilo i clanstvom u UN-u za sest republika bivse jugoslavije.. Pokrajinske, granice se ne spominju u zakljucima Bedinterove komisije. Samim tim sto se ne spominju ne mogu da postanu medjudrzavne niti je otcepljenje po pokrajinskim granicama dobilo potvrdu u UN-u. Pokrajine nisu isto sto i republike niti su pokrajine bile sastavni deo federacije. Pokrajine su u sastavu Srbije. Hrvatska ne postuje odluke Bedinterove komisije i priznaje albansku „drzavu kosova“ dok u slucaju slicne tvorevine Srba na teritoriji Hrvatske zapocinje akciju etnickog ciscenja i eliminisanja kako Srba tako i njihovih tvorevina koje su bile pod zastitom UN-a.
        Licemerje 2
        Podrska za separatizam albanske nacionalne manjine na Kosovu i istovremeno protivljenje separatizmu Srba u BiH i u Hrvatskoj, iako Srbi nisu nacionalna manjina ni u Hrvatskoj ni u BiH nego konstitutivni narod.

      4. Vesna, Srbi nisu hteli da se otcepe od Hrvatske, već su se poplašili da ne budu poklani kao za vreme NDH, pa su se organizovali da zaštite sebe. Kada je Franjo Tudjman vaskrsao ustaštvo i podigao šahovnicu , a Hrvati noću pokušali da zauzmu policijske stanice, gde su Srbi bili većina, Srbi nisu mogli mirno sedeti i čekati Zenge. A Kosovo je oteto, to je jasno i vrapcima na grani.

    2. @kompleksi su čudo***Albanci su granice svoje države“iscrtali“ voljom,upornošću i vojnom pobedom na Kosovu a problem Srbije je to što tu teritoriju, na kojoj živi većinsko stanovništvo koje ne želi srpsku vlast, nije znala da sačuva.Usput je potpisala i kapitulaciju u Kumanovu.Pošto je više od sto zemalja članica UN priznalo nezavisnost Kosova,kao i Hrvatska,u tom smislu sve te države priznaju granice Kosova za državne , i kao i ostatak srpske —nepromenjive. A do komromisa će se teško doći pošto ratni gubitnik i pobednik nikad ne startuju sa ravnopravne pozicije.

      1. @noble Anvil

        Albanci nisu nikoga pobedili na Kosovu posto ta vasa „herojska“ uck nije bila sposobna da osvoji ni jedno selo i jedino se istakla u „oslobadjanju“ pokretne i nepokretne imovine Srba, zlocinima i proterivanju. Tu se moze govoriti jedino o pobedi NATO-a a interesi NATO-a nisu zacementirani. Kao sto su nekada Amerikanci obucavali mudzahedine dok se danas bore protiv njih, to isto moze da vazi i za podrsku za „drzavu kosova“. Moze Hrvatska da prizna „drzavu kosova“ niko joj to ne moze zabraniti ali neka se onda ne poziva na zakljucke Bedinterove komisije ciji stavovi su suprotni onome sta je izjavio Plenkovic. i neka Hrvatska ne izigrava nekakvu moralnu gromadu posto je slican problem na svojoj teritoriji resila ne priznanjem nego etnickim ciscenjem.. Da su Albanci zaista na pozicijama „pobednika“ vec davno bi se legalizovala ta tvorevina na Kosovu i niko ne bi pregovarao sa Srbijom ni o cemu. Cak sta vise, Srbija je danas u boljem polozaju jer je medjunarodno priznata drzava za razliku od te tvorevien na Kosovu koja je protektorat i to izdrzavani i vrlo zavisni protektoart a nema vise ni Klintona.

  2. Ma ko sta tebe pita, ne mesaj se . Gledaj u svoje dvoriste , opustosila ti se zemlja , a u Evropskoj Uniji ste sramota.Prvo ste proterali Srpski narod , a sad vam beze i Hrvati.

  3. O postovanju Hrvatske prema Srbiji smo videli kada su slavili Oluju uz Thompsona, ne postuju ni nase zrtve ni ljude koji su proterani sa teritorije Hrvatske, a kamoli nesto vise!

  4. Stefanovic je dobro odgovorio Plenkovicu, ako nam neces pomoci, nemoj nam ni odmoci, jer doslo je do toga da se svako nasao pametan kada je Kosovo u pitanju a da pri tom nema prava da se izjasnjava!

  5. Ako se Plenkovic upleo u politiku Srbije i kako ona treba da je vodi, onda nemam reci, covek ne da nema prava da nam diktira o nasim granicama i nasem teritorijalnom integritetu, neka brine o svojoj lipoj Hrvatskoj, a nasu lepu Srbiju neka ostavi na miru!

  6. Još manipuliše „avnojevskim“ republičkim granicama, koje su devedesetih, prema tumačenju Badinterove komisije (zapadnih sila), postale međunarodne. Iako je ta komisija imala ograničen zadatak i nije se bavila pitanjem srpskih pokrajina, njeni zaključci su primenjeni i na Srbiju posle 1999.

  7. Da li još neko primećuje da Plenković i naši opozicionari imaju isti stav ? Da li to znači da je opozicionarima stalo do Srbije i srpskih interesa koliko i Hrvatima ?

  8. Budeš na strani pobednika u oba rata, a u miru ispadneš naivan. Pustiš Hrvate posle svega u Drugom svetskom ratu, da dobiju granice koje su želeli.

  9. SAP Kosovo nije imalo status federalne jedinice SFRJ, kao ni SAP Vojvodina. SVI ustavi SFRJ SAP Vojvodinu i SAP Kosovo definišu kao sastavne delove SR Srbije.

  10. Od Hrvata se ništa drugo nije ni očekivalo, sve što rade rade suprotno od srpskih interesa, i ovo je samo još jedan od dokaza da netrpeljivost je nešto što nemogu da kontrolišu kada je Srbija u pitanju.

  11. Na osnovu prakse Međunarodnog suda pravde u slučaju „Burkina Faso protiv Malija“, kao i na osnovu dugogodišnje prakse stvaranja novih država u Južnoj Americi, primenjeno je načelo „uti posseditis iuris“. Prema ovom načelu, granice koje su utvrđene između republika iste su one koje su zatečene prilikom raspada SFRJ.
    Ovo, kako je nazvano – treće mišljenje Badinterove arbitražne komisije, ima karakter sudske presude. To znači da ima obaveznu pravnu snagu za stranke u sporu, kao što je i izvor prava.
    Ne postoji ni jedan međunarodni pravni akt koji bi mogao da ide na ruku kosovskim Albancima. Oni se pozivaju na pravo na samoopredeljenje. Međutim, mišljenjem broj dva Badinterove komisije, to pravo se odnosi na narode! Svim evropskim dokumentima i konvencijama eksplicitno je zabranjeno da nacionalne manjine imaju to pravo – da ugroze teritorijalnu celovitost jedne države. Pored svega toga, mi smo u problemu. Gospodin Plenković, nema pojma.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.