Po broju povelja - počasni građanin Aleksandar Vučić daleko zaostaje za Josipom Brozom Titom 1foto: Printscreen/Pink

Na već dvocifren broj povelja počasnog građanina u srpskim, kosovskim i opštinama Republike Srpske, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas će dodati još jednu-počasni građanin Subotice, najviše priznanje koje pojedinac može da dobije od jedinice lokalne samouprave. Po broju povelja Vučić, ipak, daleko zaostaje za Jospom Brozom Titom koji je bio počasni građanin u 680 gradova.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, na čiji predlog je i odlučeno da se predsedniku Srbije dodeli ovo povelja, izjavio je nedavno da je dodeljivanje priznanja „počasni građanin“ Aleksandru Vučiću istorijska odluka za ovaj grad i njene građane.

A glavni razlog je to što je Vučić u Suboticu doveo strane investicije- kompaniju “Bojsen”, pogon kompanije “Ametek”, kao i “Gordona” koji funkcioniše u okviru kompanije “Kalcedonija”.

Omogućio je izgradnju 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda u Subotici, projekat brze pruge Beograd-Budimpešta, rekonstrukciju i izgradnju Narodnog pozorišta Subotica, Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, Gerontološkog centra, završetak Akva parka na Paliću, te učešće u obnovi kulturnih ustanova na teritoriji grada.

Različiti su do sada bili povodi zbog kojih je predsednik države nagrađen titulom – počasni građanin. Nekada je to karakterisano kao mali znak pažnje, nekada je to zbog odlučnost državnog sistema da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, nekada zato što je Vučić imao sluha da oslušne potrebe građana, a nekada zbog posvećenosti Srbiji i regionu.

Prvo prizanje Vučić je dobio 2013. godine, a najviše prizanja, čak sedam, dobio je 2021. godine. Pored Srbije, predsednik je počasni građanin i u nekim opštinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Odbornici Skupštine grada Leskovca 2013. godine odlučili su da tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dobije Povelju počasnog građanina ovog grada i to za „posvećenost, izgradnju i funkcionisanje sistema Republike Srbije i doprinos u razvoju grada Leskovca“.

„Aleksandar Vučić hrabro i neselektivno pokazuje odlučnost državnog sistema da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, dajući ujedno ogroman doprinos, bezbednosti i odbrani zemlje“, pisalo je u obrazloženju.

Dve godine kasnije, 2015. godine tadašnji premijer Vučić postao je počasni građanin Novog Pazara. Tadašnji gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović ocenio je da je „zahvaljujući premijeru Vučiću, za kratko vreme urađeno mnogo konkretnih stvari u infrastrukturi“.

Iste godine, prilikom svečanog otvaranja obnovljenog puta Korenita-Krupanj, koji povezuje tu opštinu sa Loznicom, premijer Srbije proglašen je počasnim građaninom Krupnja, jer je pokazao „kako treba da se ophode političari i ispunio sva svoja obećanja“.

A onda je 2017. godine usledilo još jedno priznanje i to iz opštine Svrljig, sa obrazloženjem da se Povelja počasnog građanina dodeljuje „premijeru za razvoj, unapređenje i pomoć opštini Svrljig na svim nivoima“.

Godinu dana kasnije i Loznica mu je dodelila povelju počasnog građanina, uz obrazloženje da je „svojom izvanrednom borbenošću i upornošću u otpočinjanju sveobuhvatnih reformi i promena, svojim znanjem i energijom, suštinski doprineo razvoju Srbije, zemlje sa šansom, države zasnovane na najvišim standardima razvijenog sveta“. To priznanje umesto predsednika primio je Nikola Selaković.

U 2018. godini usedile su još dve plakete počanosg građanina i to u opštino Drvar i iz opštine Sokolac zbog posvećenosti Srbiji i Republici Srpskoj, kao i srpskom narodu u regionu. U 2020, godini Vučić je postao počani građanin i opštine Aleksandrovac zbog velikog doprinosa u razvoju te opštine.

Čak sedam povelja počasnog građanina dobio je Vučić u 2021. godini i to Banjaluke, gde su mu uručeni i ključevi grada, Šapca, Smederevske Palanke, Zvečana, Valjeva, Jagodine, Rekovca, i to uz različita obrazloženja, a jedno od njih je da je predsednik vratio veru u pravdu i poštenje i da je pokazao da mu je poštovanje zakona uvek na prvom mestu.

Prošle godine predsednik Vučić postao je počasni građanin Gradiške, a prvo priznanje u ovoj godini stiglo je iz Gornjeg Milanovca, gde je i grupa nezadovoljnih građana pokrenula peticiju za poništenje odluke o dodli povelje počasnog građanina.

Ipak, Vučićev dvocifren skor nije istorijski rekord, a ovo prestižno zvanje je i ranije bilo u modi, pa je tako ruski predsednik Vladimir Putin pre više od deceniju dobio zvanje počasnog građanina u najmanje 15 opština i gradova u Srbiji.

Po broju povelja Vučić je daleko od doživotnog predsednika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita, sa kojim često voli da se poredi. Tito je bio počasni građanin u više od 680 opština tadašnje zemlje.

Po Vučiću do sada nije nazvan ni jedan grad, a Titovo ime je u svakoj od bivših jugoslovenskih republika i dve autonomne pokrajine nosio po jedan grad- Titovo Užice i Titovov Vrbas (Srbija), Titograd (danas Podgorica, glavni Grad Crne Gore), Titov Veles (Severna Makedonija), Titovo Velenje (Slovenija), Titova Korenica (Hrvatska) i Titov Drvar (BiH). Posle njegove smrti 1980. i raspada Jugoslavije 1990-ih, svi ovi gradovi su izbrisali Titovo ime iz naziva. Bio je i počasni građanin više od 20 svetskih gradova.

Priznanje počasni građanin u najvećem broju slučajeva dodeljuje se državnicima, domaćim ili stranim, za izuzetne doprinose opštini, državi, nekad čak i čitavom čovečanstvu. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi nadležnost pri biranju počasnih građana prepuštena je opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari