Po čemu se razlikuje početak kampanje SNS za izbore u odnosu na prethodne cikluse? 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Startna pozicija Srpske napredne stranke u predizbornoj kampanji, munjevito prikupljanje potpisa, njihova predaja, izvođenje javnih ličnosti prilikom tih izbornih „ceremonija“ koje nisu iz sveta politike, odnosno njihovo eksponiranje kao članova naprednjaka, deluje kao gotovo svaki početak izbornog procesa svojstven SNS u svim ciklusima u proteklih 11 godina.

Ono što je taj start obeležilo a može se podvesti pod karakteristiku upadljivosti jeste da je istovremeno obelodanjena koalicija na lokalnom i beogradskom nivou sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja, kao i povratak Tomislava Nikolića na političku scenu.

– Čini se da SNS ima svoju standardnu kampanju. S jedne strane brza predaja potpisa kako bi zauzeli prvo mesto na izbornoj listi. Na taj način demonstriraju svoju snagu… S druge strane, Aleksandar Vučić, videli smo već naznake, bazira kampanju na ekonomskoj priči, infrastrukturi… Takođe, stabilnosti, gde se on postavlja kao kontrast naspram opozicije. Sa njim znamo šta da očekujemo, za razliku od opozicionih lidera koji su razjedinjeni, potom nestručni, odnosno kao i oni među kojima ima i onih iz bivših vlasti, koje građani ne pamte po dobrom… A, sve u kontekstu toga da će sa njima građani proći mnogo gore ukoliko dođu na vlast – kaže za Danas Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Kako dodaje, postoje, međutim, i zanimljivi momenti gde vidimo da situacija, ipak nije ista u odnosu na ranije početke kampanja.

– Tu, pre svega, mislim na povratak Tomislava Nikolića u kampanju. Očigledno je da Vučič pokušava da pozajmi njegov legimitet. Na osnovu toga možemo pretpostaviti da je došlo do pada podrške SNS-u zbog Kosova, odnosno Banjske, kao i zbog velikog rasta cena. Tako da mislim da je reč o pozajmici popularnosti koju Tomislav Nikolić verovatno ima iz davnih vremena – smatra sagovornik Danasa.

Slično mi se čini, ističe dalje, i kada je reč o preizbornoj koaliciji sa Vojislavom Šešeljem.

– Tu je reč o pokušaju nerasipanja glasova u Beogradu. SNS-u treba svaki glas jer su ti izbori oni gde opozicija može jedino da ostvari značajan rezultat. Zbog toga je malo i čudno da su izbori raspisani i u Beogradu. Do 2026. trajao bi mandat aktuelnih gradskih vlasti… Sad vidimo da oni tu zbijaju redove – kaže Dejan Bursać.

Po čemu se razlikuje početak kampanje SNS za izbore u odnosu na prethodne cikluse? 2

Dakle, napominje, zaključak je da će SNS pokušati sa onim svojim starim pristupom, karakterističnim za ranije kampanje, iako su se okolnosti malo promenile zbog tih, kako kaže, na brzinu raspisanih izbora.

– Pratićemo ostatak kampanje pa ćemo videti da li će biti nekih prilagođavanja… Setimo se da je SNS u prošloj kampanji morala vrlo brzo da se prilagođava zbog izbijanja rata u Ukrajini. Oni su to prilagođavanje uspešno izveli pod sloganom – Mir, stabilnost, Vučić – zaključuje Dejan Bursać.

Srpska napredna stranka, podsetimo, predala je samo 26 časova posle trenutka zvaničnog raspisivanja izbora, kada po zakonu i počinju izborne radnje, overenih 92.637 potpisa građana za kandidaturu parlamentarne liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari