Pobratimili se Novi Sad i Klivlend: Do saradnje je došlo jer gradovi imaju sličan broj stanovnika i centri su svojih regija 1Foto: Grad Novi Sad

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Klivlenda (SAD), kao najviši pravni akt koji reguliše odnose gradova i opština u Srbiji sa gradovima u svetu, potpisan je u Gradskoj kući u tom američkom gradu.

Potpisali su ga gradonačelnik Klivlenda Džastin Bib i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Vašingtonu Vladimir Marić, u ime gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića.

Do saradnje između gradova došlo je posredstvom delovanja ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marka Đurića, a imajući u vidu da Novi Sad i Klivlend imaju približno jednak broj stanovnika i predstavljaju administrativne, privredne, obrazovne i kulturne centre svojih regija.

– Sporazum predviđa saradnju u oblastima javnog prevoza, informacionih tehnologija, privrede, turizma i bankarskog sektora. Takođe, Sporazumom su obuhvećeni obrazovanje, zdravstvo, promovisanje ljudskih prava i socijalne pravde, a podstiče i zajedničko zalaganje za očuvanje javnog reda, mira i bezbednosti – navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Klivlend pripada Saveznoj državi Ohajo, a iz PR službe grada su saopštili da je ovo 27. po redu grad pobratim Novog Sada.

Prema rečima gradonačelnika Milana Đurića, Grad će nastaviti da razvija međunarodnu saradnju i da širi mrežu gradova prijatelja, jer stremi da bude otvorena sredina sa dobrim životnim standardom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari