Počela gradnja nove konstrukcije u Severnoj Mitrovici 1Foto: Đorđe Savić/EPA

Uređenje prostora u blizini mosta na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji će biti deo pešačke zone u ulici Kralja Petra Prvog u tom delu grada, počelo je danas uklanjanjem starog zida i kopanjem temelja za novu konstrukciju.

Pre početka radova lokaciju su obišli nadležni iz Inspekcije za prostorno planiranje, nisu davali izjave medijima samo su kratko rekli da je sve u redu.

Predsednik opštine Severna Kosovska Mitrovica Goran Rakić rekao je ranije za RTS, da će danas severnom delu Kosovske Mitrovice početi radovi na izgradnji nove konstrukcije u neposrednoj blizini zida koji je srušen pre dva dana, prenosi Fonet.

Prema rečima Rakića, oko devet časova započinje prva faza radova i ona obuhvata izgradnju nove, čvršće i šire potpotne konstrukcije, kao što je i dogovor. Tačan datum otvaranja rekonstuisanog mosta na Ibru se ne može predvideti ali to neće biti pre nego što se završi projekat izgradnje pešačke zone u glavnoj Ulici Kralja Petra Prvog.

Pitanje razgraničenja između severne i južne Mitrovice je bez rešenja, rekao je Rakić.

„Ono koje nam se nudi je protivno zakonu i našim interesima i predstavlja otimanje dela teritorije naše opštine što mi nećemo dozvoliti“, rekao je Rakić.

Međunarodni predstavnici su pohvalili sve koji su bili uključeni u razgovore oko zida koji je porušen pre nekoliko dana i istakli da iz Mitrovice konačno stižu ohrabrujuće vesti.

Govoreći o tome kako vidi budućnost Kosovske Mitrovice, Rakić kaže da želi, pre svega, da se smanji nezapsolenost i unapredi infrastruktura.

„Međunarodne predtavnike molim da da što se tiče problema iz domena visoke politike da se obrate našoj Vladi u Beogradu i premijeru Aleksandru Vučiću u koga imamo puno poverenje“, rekao je Rakić.

Potpornim zidom biće obezbeđena sigurnost. Taj zid će imati dva nivoa. Jedan će imati 40, a drugi 70 centimetara i biće dug 53 metra.

Šalja: Staza umesto zida

Priština

Ministar za prostorno planiranje Kosovoa Ferat Šalja izjavio je za Radio TV Kosova da će pored mesta na kome je stajao mestu nedavno srušeni zid u Mitrovici biti napravljena biciklistička staza i pešacka zona.

On je rekao da će biti postavljeni betonske žardinjere visoke od 40 do 70 santimetara i dodao da će ceo projekat nadgledati vlada Kosova. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari