Počela nova sednica Skupštine Srbije: Na pravosudne zakone stiglo 1.000 amandmana 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanici Skuštine Srbije počeli su novu, vanrednu sednicu i to na zahtev 106 poslanika, a na dnevnom redu su čak 32 tačke. Vladajuća većina odlučila je da se o svim predloženim tačkama dnevnog reda raspravlja objedinjeno.

Raspravljaće se o Predlogu zakona o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, o izmenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kao i o Predlogu zakona o Visokom savetu tužilaštva.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, o izmenama Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, o javnom tužilaštvu, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i zakona o Visokom savetu sudstva. Poslanici će raspracljati i o desetak sporazuma, ali i odluka.

Predlog seta pravosudnih zakona, pre svega o sudovima i tužilaštvu, koji je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, upućen je na usvajanje da bi u život mogli da se sprovedu amandmani na Ustav.

Kako je određeno, rok da se postojeći zakoni iz ove oblasti usklade sa amandmani je godina dana od dana stupanja na snagu Akta o promeni Ustava, koji je Skupština proglasila 9. februara prošle godine.

Obzirom da je na predloge zakona pristiglo čak 1 000 amandmana poslanici će zasedati i u nedelju , kako bi  zakoni bili usvojeni do 9. februara.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su izmene zakona koje je predložila Vlada u skladu sa referendumom o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, i uslov su za dalju reformu pravosudnog sistema i unapređenje vladavine prava.

Tokom obraćanja poslanicima navela je da je resorno ministarstvo odmah posle proglašenja akta za promenu Ustava, krenulo sa potrebnim izmenama, jer one treba da budu usvojene u roku od godinu dana.

O predloženim izmenama pribavljeno je, kako je napomenula ministarka, i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kao najmerodavnijeg tela u toj oblasti.

„Ovim zakonima isključuje se mogućnost da politička grana vlasti utiče na izbor sudija i tužilaca. To omogućuje vladavinu prava i veću pravnu sigurnost, objasnila je ministarka i dodala da je zabranjen svaki neprimereni uticaj na sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari