Počeli izbori u SNS u Nišu: Izgubio kandidat iza koga stoji gradonačelnica 1Foto: Niška inicijativa

U Mesnom odboru Srpske napredne stranke „Duško Radović“, u kojem su započeli unutarstranački izbori SNS-a u Nišu, kandidatkinja za predsednika MO  Ivana Krstić, inače „obična“ članica stranke od njenog osnivanja, preksinoć je pobedila poverenika tog odbora Slobodana Ristića, iza kojeg „stoji gradonačelnica i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski“, saznaje Danas.

Prema našim izvorima, akteri ovih izbora imaju pravo prigovora stranačkoj Statutarnoj komisiji, koja će odlučivati o konačnom ishodu, ukoliko prigovora bude.

Oni su kazali da su prisutni članovi izabrali Krstić i njenu listu sa četiri delegata za MO, a da Ristić to “nije dobro podneo”, te je navodno iznosio niz primedbi, napustio sastanak i sa sobom odneo zapisnik.

Na sastanku su bili i „bukači“, koji ne pripadaju MO SNS, ali su došli zbog podrške Ristiću, rekli su izvori, dodajući da je Ivanu Krstić kandidovao kardiolog Vladimir Ilić, a aktuelni poverenik MO „predložio sam sebe“.

„Iza Ristićeve kandidature stajala je Sotirovski, koja vodi stranački štab Medijana 1 kojoj pripada MO ‘Duško Radović’, a Ristić je njen zamenik na sednicama Štaba kada ona nije tu. U stranci ima tumačenja da je izabrana predsednica MO SNS zapravo pobedila Sotirovsku, koja nema iole značajniju podršku u stranci, kao i da i ubuduće može biti sličnih iznađenja“, rekli su izvori Danasa.

Oni su kazali da su izbori u ovom MO bili „regularni“, a da je primedbe iznosio samo Ristić, koji ih je inače “organizovao i izabrao kontrolore”.

Za svoju sugrađanku koju poznaju i u nju imaju poverenja glasale su njene komšije, koje nisu mislile da treba da daju glas onome „iza koga neko stoji“, dodali su.

Ristić je za Danas kazao da ovakve infromacije “nisu tačne”.

On je naveo da je na ovom izbornom sastanku MO postojao “niz nepravilnosti, što je evidentirano i u zapisniku”.

“Zapisnik niti je bio kod mene, niti je sada kod mene, jer nisam vodio ni sastanak, a ni zapisnik. Ja sam dosadašnji poverenik MO SNS i za to mesto me predlažu delegati iz postojećeg MO, a podržava me Opštinski odbor Medijana. Gradonačelnica Sotirovski po adresi ne pripada mom MO, te tako ne može ni da me predloži, niti da me podrži”, rekao je Ristić.

On nije odgovorio na pitanja da li je na unutarstranačkim izborima u MO SNS dobio manje glasova od protivkandidatkinje Krstić, odnosno da li je ona pobedila, ili možda još nema konačnih rezultata zbog “nepravilnosti” o kojima govori.

Na unutarstranačkim izborima SNS-a u Nišu se biraju predsednici mesnih odbora, a oni i njihovi delegati – po jedan na sto članova, biraju predsednike opštinskih odbora, kojih je pet.

Predsednika Gradskog odbora predlaže Izvršni odbor SNS-a, što prakti;no znači da ga stranačka centrala i bira, jer je skoro potpuno izvesno da se neće glasati drugačije od predloženog.

Prema nezvaničnim informacijama, za mesto čelnika GrO zainteresovana je Sotirovski, kao i direktor Univerzitetskog kliničkog centra i član Glavnog odbora SNS Zoran Perišić, koji pripada drugoj stranačkoj struji, a kome se u ovom trenutku daju veće šanse.

Izvršni odbor SNS je sredinom februara odlučio da raspiše unutarstranačke izbore u niškoj SNS, koja ih je poslednji put imala pre skoro 12 godina, a od sredine 2021. godine bila i „obezglavljena“ pošto je bez privremenog organa u liku poverenika za Niš.

Unutarstranački izbori su poslednji put održani 2011. godine i od tada je ta stranka u nekoj vrsti v.d. statusa.

Poslednji izabrani predsednik Gradskog odbora bio je Perišić, iza koga je stao predsednik SNS Tomislav Nikolić, a koji je četiri godine kasnije, 2015, razrešen sa funkcije i Gradski odbor raspušten, po nalogu Nikolićevog sina Radomira, tadašnjeg predsednika Izvršnog odbora SNS-a.

Nakon njegove smene, za Poverenika Gradskog odbora „iz Beograda“ je postavljen dr Milan Stanojković, sadašnji direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, a sredinom 2016. i Zvezdan Milovanović, biznismen i osnivač televizije Kopernikus, koji je 2021. podneo ostavku.

Među niškim naprednjacima, inače, godinama unazad postoje podele na nekoliko struja, zbog kojih je vrh stranke intervenisao.

Gradonačelnica ćuti

Sotirovski danas nije odgovorila na pitanja u vezi sa početkom unutarstranačkih izbora i izbornim rezultatom u MO “Duško Radović”. Javnost je, tako, ostala uskraćena za odgovore da li je Ristić njen predlog za predsednika ovog MO, da li ima saznanja da je na izborima u MO bilo propusta i da li će tim povodom biti pokrenuti postupci koji bi eventualno mogli da izmene rezultat. Danas je ostao i bez komentara na to što je sadašnji poverenik MO dobio manje gasova od članice stranke bez funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari