Počelo obeležavanje Dana Amerike u Skupštini Srbije 1Foto: Print screen Kosovo online

U Skupštini Srbije počelo je danas obeležavanje Dana Amerike u Srbiji.

Na specijalnom panelu govoriće ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Najavljeno je obraćanje šefa diplomatije Ivice Dačića, dok će na panelu pod nazivom „Partnerstvo za budućnost“ – Zajednički do mira u regionu i u Evropi učestvovati general-major Džon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Teme skupa su i srpsko-američke privredne veze, energetika i obrazovanje.

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, je na konferenciji za novinare uoči panela rekao da je Srbija pokazala izdržljivost u mnogim krizama prethodnih godina.

– Pred Srbijim su novu horizonti razvoja uprkos izazovima. Čvrsto smo opredeljeni da nam SAD budu partneri i ubuduće. Pred nama su velike i važne stvari – naveo je on.

Prema njegovim rečima, američko srpske odnose krasi i karakretiše istoriska povezanost, ekonomski inetersi i zajedničke političke vrednosti.
Ambasadror SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je rekao da mu je velika čast što stoji pored generala Harisa i Marka Đurića koji su mnogo učinili za razvoj odnosa dve zemlje.

– Imamo priliku da odnose unapredimo i važno je, kao što svaki biciklista zna, da oni moraju da nastave da budu unapređivani. Hoću da naglasim da odnosi Srbije i SAD stoje postojano i sami od sebe i ne zavise od onoga šro se u drugim državama dešava, iako ćemo sada razgovarati o mnogim stvarima koje se dešavaju. Nastavićemo da radimo zajedno posebno na ekonomskom polju u kojem imao zajedničke interse, isto i u politikim pitanjima i odnosima. Posebno treba da razgovaramo i o temamao vezanim za bezbednost – kazao je Hil.
On je podsetimo, da odnosi Srbije i SAD sežu daleko u prošlost čitavih 142 godine u imaju šansu da nastve još toliko da se razvojaju, kao i da u periodu koji predstoji treba da dobijaju na snazi.

General-major Džon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja citirao je američkog predsedika Frenklina Ruzvalta koji je rekao da je nekim generacijam dato, a da se od nekih mnogo očekuje.

– Njegova generacija je imala poseban sastanak sa sudbinom i za ovu se može reći da ima nešto slično. Ima poseban teret koji treba da ponese. Velika je čast biti među ljudima koji prepoznaju tu odgovornost i spremni su da ponesu taj teret. Svki smo premni da svakog dana preuzmeo odgovornost i uspostavim mir i što je najvažnije da omogućimo da svaki građanin ima mogunost da ispuni svoj puni potencijal – zaključio je Haris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari